Tech

Corona-apps voldoen niet aan eisen: volgende stap onduidelijk

21 april 2020 14:27 Aangepast: 21 april 2020 21:41
Ron Rozendaal, Directeur Informatiebeleid en CIO, Ministerie van VWS Beeld © ANP

Geen van de corona-apps die moeten helpen in het contactonderzoek van de GGD voldoen aan de gestelde eisen. De overheid moet terug naar de tekentafel om de plannen verder uit te werken. Vanavond wordt duidelijk wat de volgende stap is.

De apps moeten helpen om erachter te komen of iemand in de buurt is geweest van iemand met corona. Maar experts hebben alle zeven voorgestelde apps  gekraakt. De landsadvocaat, de Autoriteit Persoonsgegevens en tal van experts zijn eensgezind: geen van de apps is klaar voor gebruik.

"De conclusie is dat geen van de getoonde apps ver genoeg was om te voldoen aan de gestelde eisen", zegt Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid van het ministerie van Volksgezondheid in een technische briefing over de apps in de Tweede Kamer.

Duidelijkheid op vier punten

De Autoriteit Persoonsgegevens kan geen oordeel geven over de apps, omdat de voorstellen niet goed genoeg zijn uitgewerkt. Bij een van de apps vond RTL Nieuws een datalek, en wachtwoorden in de broncode konden toegang geven tot servers met gevoelige gebruikersgevens.

Daarom zijn er nu vier punten opgesteld die moeten worden verduidelijkt of verbeterd. Als er een app komt moet de informatie goed beveiligd zijn, net als de privacy van de gebruikers en misbruik moet worden tegengegaan.

Het moet ook duidelijker worden wat de epidemiologische eisen zijn, waarmee de GGD ondersteund kan worden in zijn onderzoek. En er moet duidelijk zijn wanneer zo'n app zinvol is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dit zijn de 7 corona-apps waar de overheid uit gaat kiezen

Zinvolle toepassing

"De Gezondheidsraad zegt dat wetenschappers nog niet heel zeker zijn. Er zijn er die zeggen dat het zou kunnen werken. Maar er zijn er ook die zeggen: dat weten we niet zeker. Het is de eerste keer dat we dit soort middelen kunnen inzetten om ons te ondersteunen", zegt Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid bij de GGD.

Wetenschappers zijn het bijvoorbeeld niet eens over hoeveel mensen de app moeten gebruiken voordat die echt nuttig is. Er zijn wetenschappelijke artikelen die zeggen dat dit gebeurt als 60 procent van de samenleving de app gebruikt. "De gedragseffecten worden in kaart gebracht. Als maar tien procent de app gebruikt is dat minder", zegt De Gouw.

Hoe nu verder

Het staat nog niet vast dat er echt een app komt, blijkt uit de uitleg van Rozendaal. "Tot nu toe is in elke brief opgeschreven dat we aan het verkennen zijn. Of en hoe apps kunnen helpen in de digitale ondersteuning van de GGD."

Wat de volgende stap is, maakt minister De Jong van Zorg vanavond bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Wat Roozendaal betreft begint het proces niet helemaal opnieuw. "Vorige week kwam er een globaal programma van eisen. Dat programma wordt deze week nog preciezer", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Binnen 24 uur al datalek bij mogelijke corona-app Covid19 Alert

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore