App

Corona Check-app nu voor heel Nederland te downloaden

21 april 2020 11:59 Aangepast: 21 april 2020 17:44

De Corona Check-app die is opgezet op verzoek van het OLVG Ziekenhuis in Amsterdam is nu voor heel Nederland beschikbaar.

In de app kunnen mensen medische gegevens invoeren en melden hoe ze zich voelen. Als daar een verdacht beeld uit ontstaat, bijvoorbeeld dat iemand het coronavirus kan hebben, dan neemt een arts van het team achter de app contact op met die persoon.

Voor de app is gebruikt gemaakt van de bestaande app Luscii. Dat is een medisch gecertificeerde app die "tientallen ziekenhuizen helpt met medische begeleiding op afstand". De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Dagelijks invullen

De app werd op 16 maart al gelanceerd en is al door ruim 115.000 mensen gedownload. Tot dinsdag ging dat via een aantal ziekenhuizen in het land, maar nu kan iedereen de app downloaden onder de naam.

"Er zijn nu zo’n 70.000 mensen die dagelijks hun gegevens invullen", zegt oprichter van de app Daan Dohmen tegen het AD. "Daarvan zijn er zo’n vierduizend geïdentificeerd als Covid-19-verdachte."

Gebruikers moeten zich aanmelden met een e-mailadres, dat ze moeten verifiëren. De app vraagt ook om een naam, geboortedatum en telefoonnummer in te vullen, maar die gegevens worden niet gecontroleerd. De gegevens, die twee jaar worden bewaard, worden niet gekoppeld aan medische dossiers.

Geen tracking-app

De Corona Check-app staat los van het initiatief van het kabinet voor het bouwen van een corona-app die via bluetooth bijhoudt of mensen in de buurt zijn geweest van iemand die een corona-besmetting heeft opgelopen.

Op de afgelopen weekend gepresenteerde corona-tracking-apps is veel kritiek gekomen. De Autoriteit Persoonsgegevens zei maandag nog geen oordeel te kunnen geven, omdat de voorstellen voor de apps niet goed genoeg zijn uitgewerkt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Frankrijk wil dat Apple beveiliging verzwakt voor corona-app

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Autoriteit Persoonsgegevens kritisch op regels en privacy corona-apps

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore