Bluetooth

Frankrijk wil dat Apple beveiliging verzwakt voor corona-app

21 april 2020 09:26
Beeld © ANP

De Franse overheid heeft Apple gevraagd om de beveiliging van iOS te verzwakken voor een app om het coronavirus mee te volgen.

De Franse app wordt gehinderd door een beveiligingsmaatregeling op iPhones. Apps kunnen niet constant het bluetooth-signaal op de achtergrond gebruiken, als de ontwikkelaar deze data vervolgens wil doorsturen naar een server. Op die manier wil Apple de privacy van gebruikers waarborgen.

Maar de app moet juist die bluetooth-gegevens gebruiken om mogelijke virusuitbraken in kaart te brengen. Door te kijken met welke telefoons jouw toestel een terloopse verbinding heeft gehad, zou de app je kunnen waarschuwen als je bij een zieke in de buurt bent geweest.

"We vragen Apple om deze technische drempel te verlagen", aldus minister van Digitale Zaken Cecric O in een interview met Bloomberg. "Dat stelt ons in staat om een Europese gezondheidsoplossing te ontwikkelen."

Apple en Google

Apple werkt op het moment samen met Google aan technologie voor bluetooth-apps om het coronavirus mee te traceren. De Fransen willen echter hun eigen software maken. 

Afgelopen weekend presenteerden zeven partijen hun corona-apps aan de Nederlandse overheid. De Autoriteit Persoonsgegevens was kritisch op hoe deze apps de privacy van gebruikers waarborgen. Daarnaast is één van de apps nu al slachtoffer van een datalek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Autoriteit Persoonsgegevens kritisch op regels en privacy corona-apps

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van