Proctorio

Tilburgse studenten boos: universiteit wil ogen tracken

20 april 2020 16:03 Aangepast: 20 april 2020 16:05
Beeld © ANP

Studenten van de Tilburg University spreken zich uit tegen plannen om met speciale software de tentamens te surveilleren. Daarmee zouden onder andere de oogbewegingen van studenten worden gevolgd.

Inmiddels zijn de studenten een petitie gestart tegen het gebruik van de software, die door ruim 2.800 mensen is getekend. 

Webcam en microfoon

Het nieuwe programma Proctorio moet ervoor zorgen dat niemand afkijkt tijdens een tentamen. Naast het volgen van oogbewegingen via de webcam wordt ook het geluid van de microfoon afgeluisterd. Studenten moeten daarnaast hun gehele computerscherm laten zien aan de waarnemend docent, en een filmpje maken van hun studiekamer. Al die informatie helpt bij het opsporen van afkijkers.

Zulke methoden zijn volgens de universiteit noodzakelijk tijdens de coronacrisis. Studenten zitten noodgedwongen thuis, waardoor een tentamen in een klaslokaal niet mogelijk is.

Dat gaat volgens petitiestarter Naomi de Leng te ver. "Veel studenten, waaronder ik, zijn tegen deze vorm van examineren", schrijft ze op de petitiepagina. De universiteit verzekert dat de privacy zo goed mogelijk wordt beschermd, maar volgens De Leng is onduidelijk hoe dat dan wordt gedaan.

Alleen met goed internet

Proctorio zou ook een tweede probleem met zich meebrengen: studenten moeten een constante en goede verbinding met het internet hebben tijdens een tentamen. Wie geen stabiel netwerk heeft, zou mogelijk geen toets kunnen afnemen.

De studenten hopen dat de universiteit een alternatieve toetsingsmethode zal overwegen, door bijvoorbeeld openboektoetsen te organiseren of de tentamens te vervangen voor essays.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Studenten bieden examenhulp aan scholieren via nieuwe site

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van