Ga naar de inhoud
Deepfake

Zo videobel je op Zoom alsof je een beroemdheid bent

Programmeur Ali Aliev ontwikkelde een programma waarmee je in een Zoom-videochat net kan doen alsof je een beroemdheid bent, bijvoorbeeld Tesla-baas Elon Musk.

Programmeur Ali Aliev tont een video van een Zoom-gesprek waarin hij zijn twee collega's compleet verrast door in te loggen als 'Elon Musk'. "Ik geloof dat ik in de verkeerde chat terecht ben gekomen." De collega's werden zo overdonderd dat het hen totaal niet opviel dat Musks stem gewoon de stem van hun collega Aliev was.

Aliev ontwikkelde de deepfake-software Avatarify. Met zijn software en een krachtige computer kan je iedereen in een Zoom-videochat deepfaken door een foto van het persoon die je wil nadoen over je camerabeeld heen te leggen. 

Zo liet Aliev zien hoe hij op zijn pc de Avatarify-software op de achtergrond draait en over het webcambeeld van zichzelf op de pc allerlei beroemde gezichten, zoals van Obama, Steve Jobs, Einstein en Mona Lisa, heeft in Zoom.

De software is te downloaden via GitHub. Let wel het vergt een computer met een krachtige grafische kaart zoals een Nvidia GTX 1080 Ti die in Alievs geval 33 frames per seconde haalde. Ter vergelijk: een MacBook Pro zonder grafische kaart haalt net 1 frame per seconde.