Corona-apps

'Corona-app laat nog wel even op zich wachten'

20 april 2020 08:59 Aangepast: 20 april 2020 09:42
Beeld © ANP

Het duurt nog wel even voor er een corona-opsporingsapp is die klaar is voor gebruik. Onder de zeven app-bouwers die afgelopen weekend hun plannen voorlegden, tekent zich nog geen geschikte kandidaat af, erkent het ministerie van Volksgezondheid.

"Ik heb nog geen expert horen zeggen: we hebben al voldoende informatie om te kiezen", zegt hoogste ambtenaar Erik Gerritsen. "Als je dat al zou willen." De deskundigen die zich zaterdag en zondag tijdens een appathon over de app-ontwerpen bogen, zeggen bij ieder voorstel nog tal van gebreken te zien.

De ontwikkelteams mikten erop dat hun telefoonsoftware over een week gebruiksklaar zou zijn. Het kabinet maakte haast, omdat het zoekt naar mogelijkheden om de strenge maatregelen tegen het coronavirus wat te versoepelen.

De app zou mensen moeten waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van iemand die het virus onder de leden had en dus mogelijk zelf ook besmet zijn. Dan worden de huidige ongerichte maatregelen minder noodzakelijk.

Appathon

Het is nog maar de vraag of er al snel een app ten doop wordt gehouden, concludeert Gerritsen na afloop van de appathon. "We hebben vooral veel geleerd." En een bruikbare app is niet genoeg: mensen die de waarschuwing krijgen dat ze besmet kunnen zijn, moeten zich wel kunnen laten testen. Zover is het nog lang niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Binnen 24 uur al datalek bij mogelijke corona-app Covid19 Alert

Niet overhaasten

De indruk dat het kabinet binnen een week of twee een app zou kiezen en presenteren, klopte volgens Gerritsen niet. De meest betrokken ministers beslissen dinsdag slechts of ze verder willen met de corona-apps. De topambtenaar begrijpt wel dat mensen zich door deze "pressurecookermethode" bezorgd afvroegen of bijvoorbeeld de veiligheid en de privacy wel genoeg aandacht kregen. Maar het ministerie heeft nooit willen overhaasten, zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dit zijn de 7 corona-apps waar de overheid uit gaat kiezen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wetenschappers waarschuwen kabinet voor risico's corona-apps

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van