Ga naar de inhoud
Elektrische fietsen

Nederlandse stoeptegel kan e-bikes draadloos opladen

Een stoeptegel van de Nederlandse startup Tiler kan een e-bike draadloos opladen.

De Tiler-tegel werkt met e-bikes die een speciale standaard hebben, waar een inductielader in zit verwerkt. Dat is dezelfde soort technologie waarmee bijvoorbeeld elektrische tandenborstels of sommige wearables worden opgeladen: wanneer een oplader in de buurt van de inductiepunt komt, wordt er een verbinding gelegd.

Verhuurders zouden in een bijbehorende app kunnen zien waar hun fietsen zich bevinden en of ze worden opgeladen. Iedere keer als een tegel met een fiets is verbonden, wordt er namelijk een signaal naar de bijbehorende software verzonden.

Deze zomer

Het bedrijfje heeft inmiddels een prototype van de tegel gemaakt. Nu een investering van 250.000 euro is opgehaald, kan de slimme lader volgens het bedrijf worden doorontwikkeld.

Dat kan snel verlopen: Tiler hoopt deze zomer al flink wat tegels te produceren, zodat in september de eerste exemplaren verkocht kunnen worden. Voor die tijd zal het prototype nog worden getest bij Ahoy Rotterdam.

Ostrichoo

Het is niet voor het eerst dat een Nederlands bedrijf zich volledig stort op de oplaadtechnologie van e-bikes. Vorig jaar kwam de startup Ostrichoo met een e-bike die binnen een half uur volledig van stroom is voorzien.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's