Tech

Dit bedrijf doet dit weekend mee aan de appathon

18 april 2020 10:02 Aangepast: 18 april 2020 10:22
Screenshot van de Covid-19 Alert-app. Beeld © Covid-19Alert.eu

Dit weekend doen zeven bedrijven mee aan de zogeheten 'appathon' van het ministerie van Volksgezondheid om de corona-apps te testen. Sander de Vries van Immotef is één van de app-ontwikkelaars die deelnemen: "In een weekend tijd bouwden we met dertig mensen de app."

De dag nadat premier Rutte Nederland in een intelligente lockdown plaatste, was de corona-app Covid-19 Alert van het IT-consortium waar ook stichting DigiByte Blockchain achter zit af.

Sander de Vries, eigenaar van het Pools-Belgische Immotef dat de ontwikkelaars leverde, was er al mee bezig nog voordat minister Hugo de Jonge bekendmaakte speciale corona-apps te willen laten bouwen, toen hij aanvoelde dat het nieuwe coronavirus geen 'gewoon griepje' was.

De Vries was bezorgd over de situatie vanwege het virus. "We wilden iets doen om te helpen en hebben snel een app gebouwd om beschikbaar te stellen aan overheden. Iedereen mag 'm gewoon gebruiken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Overheid test dit weekend 7 corona-apps in 'appathon'

Zo werkt de app

Met Covid-19 Alert krijg je een signaaltje als iemand die besmet is met het virus zich heeft aangemeld in de app. En je kunt zelf melding maken van symptomen. Als er is vastgesteld door een arts dat je besmet bent, krijgen de mensen die in je omgeving zijn geweest een melding. Maar alleen als je daar ook toestemming voor geeft.

De app verzamelt verder geen data van je telefoon zoals je contacten, slaat alleen op je telefoon data versleuteld op, over de afstand tot een andere telefoon. Alle data ouder dan twee weken wordt automatisch verwijderd.

De broncode is open source, maar wel versleuteld met blockchain-technologie zodat overheden deze niet kunnen aanpassen en je kunt zien of er een verandering in is gemaakt.

Tekst loopt door onder video:

Weekend lang bouwen

Doorgaans bouwt Immotef applicaties met Augmented en Virtual Reality, met name voor de bouwsector. Met dertig mensen is een weekend doorgewerkt. "We begonnen op vrijdagmiddag de 13e en maandagochtend de 16e was 'ie klaar." 

"Ik doe al jaren innovatieprojecten", vertelt De Vries. Een voordeel, zegt hij. "We hebben heel veel korte R&D's (research & development-trajecten, red.) voor EU-subsidies gedaan. Dat is voor grote bedrijven vaak lastig, die kunnen niet zo snel schakelen."

In het app-team verzamelde De Vries de beste programmeurs die hij kende, maar ook slimmeriken van de Universiteit van Antwerpen zoals epidemiologen, micro-biologen maar ook sociologen. "Die keken naar het overbrengen van de boodschap: 'je hebt een verhoogd risico' in plaats van 'je hebt corona'. Want je wil geen paniek zaaien."

Screenshot van de Covid-19 Alert-app. Screenshot van de Covid-19 Alert-app.

De app, de data en de privacy

De Vries wilde een app bouwen waar burgers ook wat aan zouden hebben. Een app waarbij hun privacy niet geschonden zou worden. Dat hoopt hij op te lossen door Bluetooth-technologie te gebruiken. "We gebruiken het niet op de traditionele manier, dus je Bluetooth-verbinding open zetten zodat je tussen twee apparaten verbinding kunt maken."

De Covid-19 Alert gebruikt Bluetooth als een soort baken, dus een vuurtorentje dat een signaal uitzendt. "Dat is op zich een veilige technologie en deze is bij Apple en Google ook goed beveiligd", zegt De Vries. 

"Ieder systeem kan gehackt worden, maar bij deze vorm van Bluetooth kun je niet bij gegevens. Dus het kan nooit gelinkt worden aan jouw naam of telefoonnummer." Er hoeven ook geen persoonsgegevens ingevuld te worden en alle data staat lokaal geregistreerd op de telefoon van de gebruiker. "Ik denk niet dat het zo makkelijk te hacken is, maar we zullen het zien dit weekend."

'Maakt niet uit van wie, als er maar een corona-app komt' - Sander de Vries van de Covid-19 Alert-app
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gebruik corona-app wordt niet verplicht

Niet verzekerd tegen datalek

Meedoen aan een aanbesteding kost doorgaans een flinke duit qua investering in tijd en dus geld, maar De Vries heeft niet berekend wat het bouwen kostte. "We hebben geen uren bijgehouden."

Of hij de kosten terug zal verdienen, interesseert De Vries niet zo. Als je doel van de corona-app commercie is, zit je volgens hem verkeerd in de wedstrijd.

In het geval van een eventueel datalek is zijn bedrijf overigens niet verzekerd. Dat komt op het bordje van de overheid, zegt hij. "Dit zetten we niet als bedrijf in de markt."

Beeld van de Covid-19 Alert-app. Beeld van de Covid-19 Alert-app.

'Er moet een corona-app komen'

"We willen dat er een app komt", besluit Sander de Vries. "Maakt niet uit van wie, als er maar een mogelijkheid komt om weer de straat op te gaan of sneller aan het werk te kunnen, om verdere ellende te voorkomen. Ik ben tegen inbreuk op je privacy, maar vóór een app, want wat je ermee kunt oplossen is groter dan een veiligheidsprobleem."

Hij is ook wel verbaasd over de veiligheidsdiscussie: "Want iedereen zet wel zijn locatie aan in Google en Facebook houdt alles bij, maar dan is dit opeens een probleem."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van