1,5 meter afstand

Slimme armband moet helpen bij 1,5 meter-economie

17 april 2020 13:40 Aangepast: 17 april 2020 14:09

Een Belgisch techbedrijf heeft een slimme armband ontwikkeld, die waarschuwt als de drager te dicht in de buurt van een collega komt. De haven van Antwerpen begint een experiment met de armband.

Het apparaatje, de Romware Covid Radius, stuurt geen locatiegegevens of andere gevoelige data door van de werknemer, maar slaat wel contactinformatie op. Met de slimme armband hoopt het havenbedrijf coronabesmettingen op de werkvloer te voorkomen.

Het havenbedrijf werkt al met een digitale veiligheidsarmband van het Belgische bedrijf Rombit, die arbeiders waarschuwt voor gevaarlijke situaties. Dat apparaat wordt sinds vorig jaar getest en is nu uitgebreid met nieuwe functies om de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om 1,5 meter afstand te bewaren te kunnen naleven.

Daarnaast slaat de armband op bij wie de drager in de buurt is geweest. Als iemand besmet blijkt kan een preventieadviseur of vertrouwenspersoon nagaan met welke collega's hij of zij in contact geweest is. Die worden dan op de hoogte gesteld.

"Het is van essentieel belang dat de haven blijft draaien en dat onze medewerkers op een veilige manier kunnen werken", zegt topman Jacques Vandermeiren van Port of Antwerp. "Daarom zien we veel waarde in deze oplossing en zal binnenkort een team van operationele medewerkers met de armband aan de slag gaan."

Rombit-ceo John Baekelmans hoopt dat de aangepaste veiligheidsarmband zo snel mogelijk in 'een grote oplage' op de markt kan worden gebracht. Het apparaatje kan volgens hem 'bijdragen aan een veilige doorstart voor de economie'. "De internationale interesse is nu al enorm.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

App van Amsterdammer moet helpen bij social distancing

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De smartwatch in strijd tegen corona: 'Ziet infectieziekten snel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van