Tech

Overheid test dit weekend 7 corona-apps in 'appathon'

17 april 2020 14:08 Aangepast: 17 april 2020 18:43
Minister Plasterk bij een hackathon in Den Haag in 2018. Beeld © ANP

Met een digitale wedstrijd test de overheid dit weekend zeven potentiële corona-apps die moeten helpen bij het contactonderzoek van de GGD en de communicatie met artsen als je ziek bent.

De apps worden getest op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), schrijft het ministerie in een persbericht. Je kan het testen live volgen op een speciale website.

Vorige week maakte het ministerie bekend speciale corona-apps te willen ontwikkelen, op basis van het advies van het Outbreakmanagementteam. Daar kwamen ongeveer 750 aanmeldingen op binnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet heeft 750 voorstellen binnen voor corona-apps

App-a-wat?

Tijdens een zogeheten appathon (een samentrekking van app en marathon) worden de apps getest. Een appathon is een afgeleide van een hackathon, waar allerlei knappe koppen bij elkaar komen om - meestal binnen 24 uur - een oplossing voor een probleem te zoeken. Je kunt het zien als een 'uitvindingsmarathon' waar non-stop gewerkt wordt.

De hackathon komt uit de programmeerwereld, maar inmiddels zijn dit soort bijeenkomsten in allerlei sectoren een geliefd middel om creatieve oplossingen voor bestaande problemen te vinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wetenschappers waarschuwen kabinet voor risico's corona-apps

Wat voor soort apps worden er getest?

In ieder geval twee soorten: eentje geeft een melding als iemand in de buurt is geweest van een persoon die met het coronavirus besmet is. Die wordt dan uit voorzorg opgeroepen thuis te blijven.

De andere app helpt besmette personen contact te houden met een dokter. Zo kunnen de apps het contactonderzoek van de GGD's overnemen.

Het ministerie kijkt ook nog naar 'overige digitale oplossingen', bijvoorbeeld apps die kunnen bijdragen aan de het versoepelen van de anti-coronamaatregelen, staat in de aanbesteding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-app moet virus opsporen: hoe werkt die en wat zijn de gevaren?

Zo ziet de test eruit

De voorbereiding van de ‘appathon’ start vandaag, waarbij de deelnemers de broncode van hun apps ter beschikking moeten stellen.

Zaterdag en zondag komen de app-ontwikkelteams naar het ministerie om hun apps te presenteren. Via een livestream zijn die presentaties te volgen.

De apps krijgen een beoordeling van een groep experts, met daarin artsen, epidemiologen, een aantal van de zestig wetenschappers die zich eerder kritisch uitlieten over de apps. Die laatste groep stelde op de site veiligtegencorona.nl alvast een aantal uitgangspunten op voor de apps. 

Publiek mag meetesten

De toetsers kunnen live vragen stellen en opmerkingen maken. Ook dit kun je volgen via de livestream. Je kan ook zelf vragen stellen via de mail. Door het publiek te betrekken bij de ontwikkeling van de apps, hoopt het kabinet op draagvlak. 

Na de presentaties gaan de teams aan de slag met de feedback van de experts en het publiek. Zondagmiddag om 16.00 uur volgt dan de eindpresentatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lady Gaga bedankt Hugo de Jonge, IKEA wil weer open

Wat gebeurt er na de appathon?

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakte vandaag bekend naar de 7 apps te kijken. Maandag 20 april presenteert de waakhond zijn bevindingen. De toezichthouder heeft een wettelijke taak om onderzoek te doen 'bij verwerking van persoonsgegevens die een hoog risico oplevert voor burgers'.

De apps moeten voldoen aan privacywet AVG. De AP kijkt verder of de apps niet meer data verzamelen dan nodig, naar de beveiliging van de apps en het risico op misbruik van persoonsgegevens.

De AP toetst dan ook of de apps voldoen. Als het kabinet kiest voor een app die niet voldoet, kan de autoriteit de overheid verbieden de app te gebruiken. 

"Dan kan het kabinet kiezen om een nieuwe wet te maken die inzet van de app mogelijk maakt. Zo’n wetsvoorstel moet vanzelfsprekend ook door het parlement goedgekeurd worden en de AP moet dan advies geven over dat wetsvoorstel", schrijft de toezichthouder.

Het kabinet wil op dinsdag 21 april een besluit nemen over de apps. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor de apps. Kamerleden hebben aangegeven dat ze graag met experts over de apps om tafel willen.

 

Minister Hugo de Jonge laat desgevraagd weten dat de apps niet verplicht worden en dat de datum van invoering nog nader wordt bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van