Batterijconditie

Apple wijzigt laadmethode MacBooks om batterij te sparen

17 april 2020 12:07
Beeld © Bright

MacBooks gaan slimmer laden om de levensduur van de batterijen in de laptops te verlengen.

MacBooks krijgen in de volgende update voor besturingssysteem macOS Catalina de nieuwe functie Battery Health Management. Die is vanaf macOS 10.15.5 standaard ingeschakeld, meldt SixColors. De functie moet volgens Apple het chemisch verouderingsproces van MacBook-batterijen vertragen, zonder invloed te hebben op het dagelijks gebruik van de batterij.

De functie analyseert de temperatuur van de batterij over een langere tijd, en leert zo het gebruikspatroon. Wordt de MacBook vaak op de batterij gebruikt en daarna weer opgeladen, of zit hij meestal met een volgeladen accu aan de lader? Verschillend gebruik vraagt om verschillende laadpatronen.

Lang op 100 procent is slecht

Zit een MacBook bijvoorbeeld meestal aan de lader, dan zal de accu net niet helemaal opladen worden om de capaciteit te behouden op de langere termijn. Lithium-ion-batterijen die in veruit de meeste apparaten worden gebruikt, verslijten sneller als ze voor lange tijd op 100 procent lading worden gehouden.

De batterijgegevens die macOS straks verzamelt, worden standaard privé gehouden en alleen op de MacBook zelf opgeslagen, tenzij gebruikers kiezen om die data te delen. De functie werkt alleen voor recentere MacBooks met Thunderbolt 3-aansluitingen. De macOS-update wordt in de komende weken voor gebruikers verwacht.

iPhones

iOS heeft al een soortgelijke functie om de batterij te sparen. iPhones worden bijvoorbeeld vaak 's nachts opgeladen, en leren hoe laat ze meestal van de lader afgehaald worden. De laatste paar procenten worden dan pas bijgeladen vlak voordat de iPhone nodig is.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore