Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Instagram

Fotograaf verliest zaak: iedereen mag Instagram-foto's embedden

15 april 2020 15:26 Aangepast: 15 april 2020 19:19
Beeld © ANP

Een Amerikaanse fotograaf verloor de rechten op haar foto, omdat ze hem eerder op Instagram had geplaatst.

Dat oordeelde onlangs een rechtbank in New York, aldus The Hollywood Reporter. De fotograaf Stephanie Sinclair stapte naar de rechter omdat website Mashable haar Instagram-foto had doorgeplaatst op Instagram.

Mashable had Sinclair gevraagd of ze haar foto met daarop een moeder en kind in Guatemala in een artikel mochten gebruiken. De site was bereid 50 dollar voor het beeld te betalen. De fotograaf weigerde, waarna Mashable het beeld alsnog gebruikte door de Instagram-foto te embedden.

Instagram kreeg een licentie

Volgens Sinclair werd haar auteursrecht hiermee geschonden, maar de rechter is het hier niet mee eens. Omdat ze zelf de foto op Instagram had geplaatst, zou ze akkoord zijn gegaan met de algemene voorwaarden van dat sociale netwerk. 

Volgens die voorwaarden kreeg Instagram een wereldwijde, gratis licentie op de afbeelding. De rechter stelt dat Instagram gebruik van die licentie vervolgens aan Mashable heeft verleend, waardoor de site zonder toestemming de foto mocht doorplaatsen. De site zou daarom geen wetten hebben overtreden.

Teleurgesteld

Sinclair zegt teleurgesteld te zijn in het vonnis, omdat het haar dwingt geen beelden openbaar te delen op Instagram. Dat terwijl het de populairste fotodeelsite ter wereld is en ze met fotografie haar geld verdient. 

Volg Bright op Instagram voor meer tech-nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van