Corona-app

Activisten tegen corona-app claimen 'brandaanslag' in Berlijn

15 april 2020 11:59 Aangepast: 15 april 2020 13:10
Beeld © CC BY-SA 3.0

Een linkse groepering in Duitsland beweert in Berlijn kabels in brand te hebben gestoken om een bedrijf te treffen dat aan een corona-app werkt dat besmettingen en contacten in kaart brengt.

De groep 'Vulkangruppe' zegt woensdag de "brandaanslag" te hebben gepleegd omdat de app de grondrechten van de burgers schendt. De Duitse justitie zegt tegen Duitse media een strafrechtelijk onderzoek te zijn gestart.

Doel van de actie was het Heinrich-Hertz-Institut, dat nabij de bouwput staat in het stadsdeel Charlottenburg in de Duitse hoofdstad. Een passant zag dinsdag rook uit de bouwput opstijgen en alarmeerde de brandweer, die het vuur snel bluste.

Door de brand in de stroom- en communicatiekabels viel de elektriciteit in de omliggende straten korte tijd uit. De aanslag werd later door de groep opgeëist op internet.

Meerdere techbedrijven en overheden werken aan apps die moeten helpen om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. De initiatieven hebben geleid tot kritiek van experts, onder wie Nederlandse wetenschappers, die zich zorgen maken over de gevolgen voor de privacy.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple en Google werken aan bluetooth-tracking tegen besmetting: hoe zit het?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wetenschappers waarschuwen kabinet voor risico's corona-apps

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore