Thuiswerken voor NASA

NASA-medewerkers besturen karretje op Mars vanuit hun huizen

15 april 2020 11:09 Aangepast: 15 april 2020 11:48
Beeld © NASA

Een team van NASA heeft vanuit huis een onbemande verkenner laten rondrijden over Mars. Normaal gebeurt dat vanuit de centrale vluchtleiding, maar die staat tijdelijk leeg vanwege het coronavirus.

De verkenner is de Curiosity, die al sinds 2012 op Mars rondrijdt. Elke ochtend krijgt hij van de vluchtleiding van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de opdrachten voor die dag. Daarna voert hij zijn taken zelf uit. Tientallen mensen zijn constant bezig om elk commando uit te rekenen en te testen.

Live sturen kan niet, omdat elk signaal minuten later pas aankomt op Mars. Elk signaal terug is even lang onderweg. Wanneer de 'bestuurder' een afgrond ziet, is de Curiosity daar al lang in gestort. Alles gaat behoedzaam en daarom gaat het verkennen van Mars ook zo langzaam.

De medewerkers van de missie stuurden vanuit hun huizen de opdrachten naar Mars. De Curiosity moest een gat in een rots boren. Twee dagen later voerde het karretje vlekkeloos zijn taak uit, aldus de NASA woensdag.

3D-brillen

De NASA had beeldschermen, koptelefoons en andere apparatuur thuisbezorgd bij de medewerkers, maar dat kon niet met alle snufjes. Zo gebruikt de NASA speciale 3D-brillen om het landschap van Mars te bekijken, zodat mensen voor zich kunnen zien waar de Curiosity naartoe kan rijden. Die brillen zijn gekoppeld aan de krachtige computersystemen van de NASA. Dat losten ze op met simpele bioscoopbrilletjes met een rood en een blauw glas. Zo konden ze thuis Mars voor zich zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Europese Mars-missie uitgesteld door coronavirus

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

NASA plant woonruimte, transport en elektra voor langdurige maanmissies

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore