Ga naar de inhoud
Tech

Bijna de helft van werkend Nederland tuurt zes uur naar beeldscherm

Vier op de tien werknemers zit per werkdag minstens zes uur achter een beeldscherm. Beeld © ANP

Nederlandse werknemers besteden steeds meer werktijd achter een beeldscherm. Zat een gemiddelde werkende in 2005 nog 3,5 uur per werkdag achter de computer, vorig jaar was dit toegenomen tot vier uur. Vier op de tien werkers tuurt zelfs minstens zes uur naar een scherm.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksbureau TNO. Aan het onderzoek deden ruim 58.000 werknemers tussen de 15 en 75 jaar mee.

ICT'ers en juristen

Met name hoogopgeleiden besteden meer tijd achter de computer: terwijl het beeldschermwerk onder werknemers met een laag en middelbaar onderwijsniveau de afgelopen veertien jaar nauwelijks toenam, steeg die onder hoogopgeleiden met bijna een uur tot bijna 5,5 uur. Dat is ruim twee keer zo veel als laagopgeleiden.

De groei verklaart voor een deel waarom veel Nederlanders door de uitbraak van het coronavirus massaal thuis kunnen werken. De helft van hen ervaart dat bovendien als prettig, bleek uit een peiling onder 500 werknemers van zorgplatform OpenUp.

Thuiswerken
Lees ook
Thuiswerken bevalt goed: zeggen we de kantoortuin definitief vaarwel?

Niet verrassend besteden ICT'ers en mensen met een bedrijfseconomisch beroep de meeste tijd achter een desktop, laptop, tablet of smartphone. In 2005 was dit nog 77 procent. Met ruim zeven uur schermtijd brengen netwerkspecialisten, databankmedewerkers en juristen zo goed als de hele werkdag op hun computer door.

Bedienden en vakkenvullers

Naast het gestegen aantal uren, is ook het aantal mensen dat gebruikmaakt van een beeldscherm voor hun werk gestegen. In 2019 bracht 83 procent van alle werknemers ten minste een deel van hun werkdag achter een beeldscherm door.

Het percentage werknemers dat nooit een beeldscherm voor werk gebruikt daalde van 23 procent in 2005 naar 17 procent vorig jaar. Daarbij gaat het vooral om jongeren, die werken als bijvoorbeeld verkoper, bediende of vakkenvuller. Bijna de helft van de werknemers tussen de 15 en 25 jaar hoeft nooit achter een scherm te zitten.