Whitechapel

'Google gaat eigen chips maken voor telefoons en Chromebooks'

14 april 2020 15:20 Aangepast: 14 april 2020 19:08

Google zou volgend jaar zijn eigen processoren voor de Pixel-telefoons gaan maken, gevolgd door chips voor de Chromebooks. Daarmee zou Google beter moeten gaan concurreren met Apple.

Dat vertellen ingewijden aan Axios. Google wilde niet op de geruchten reageren.

De chip zou in samenwerking met Samsung worden ontworpen onder de codenaam 'Whitechapel'. Samsung maakt ook de chips voor meerdere andere telefoonmakers en ontwerpt zijn eigen Exynos-chips.

De Whitechapel moet een ARM-chip met acht processorkernen worden. Google zou een paar weken terug de eerste exemplaren hebben ontvangen, maar het betreft vroege prototypes. Het zou nog tot zeker 2021 duren tot de chips op grote schaal gefabriceerd kunnen worden.

Qualcomm en Apple

Het techbedrijf maakt al jarenlang eigen smartphones en Chromebooks, maar gebruikt hierbij altijd processoren van bedrijven zoals Qualcomm.

Door zelf chips te maken, zou de zoekgigant beter met Apple kunnen concurreren, dat ook zelf de chips voor zijn iPhones en iPads ontwerpt.

Goedkoper en slimmer

Het zou de productie van eigen toestellen op termijn ook goedkoper kunnen maken voor Google, omdat er geen chipfabrikant betaald hoeft te worden. In theorie kan Google die kostenverlaging doorvertalen naar de toestelprijs, zodat Pixels en Chromebooks voor minder in de winkels liggen.

Bovendien wil Google een paar Pixel-specifieke functies inbakken bij de chips. Een deel van de processor moet worden toegewezen aan kunstmatige intelligentie, zodat Pixels beter voorspellingen kunnen maken. Daarnaast zou de chip constant de 'always on'-functies van de Google Assistent verbeteren.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Pixel 4a is nagenoeg randloos, heeft koptelefoonpoort'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van