Videobellen

Honderdduizenden Zoom-accounts voor schijntje te koop

14 april 2020 12:19 Aangepast: 14 april 2020 13:02
Beeld © Getty

Op een online zwarte markt wordt op grote schaal gehandeld in accounts van de videosoftware Zoom. De videobeldienst groeide de laatste maanden razendsnel in populariteit.

Beveiliger Cyble ontdekte dat en kocht voor een schijntje de inloggegevens van ongeveer 530.000 gebruikers. Dat gebeurde op een populair hackersforum. De logins kosten volgens Cyble gemiddeld 0,0020 dollar per account.

Mensen zijn massaal gaan videobellen doordat ze door het coronavirus moeten thuiswerken. Ze vergaderen met collega's via een dienst als Zoom, dat er in korte tijd veel gebruikers bij heeft gekregen. Voor de nieuwe accounts kiezen de nieuwkomers er vaak voor oude wachtwoorden te hergebruiken, want die zijn eenvoudig te onthouden.

Het probleem is dat de wachtwoorden daar soms al op straat zijn komen te liggen. Hackers proberen of ze met diezelfde wachtwoorden ook op andere plekken binnen kunnen komen, zoals bij Zoom. Soms lukt dat.

Die geslaagde inlogpogingen komen in een database te staan. De hackers verkopen die lijsten door en verdienen daar geld aan. In sommige gevallen geven ze de inloggegevens van Zoom zelfs gratis weg, om reclame voor zichzelf te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Videodienst Zoom voor de rechter wegens matige beveiliging

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Podcast: Zoom zegt sorry en meer over videobellen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van