Minder laptops

Pc-markt krimpt door Covid-19, maar vraag thuiswerkers groeit

13 april 2020 17:31 Aangepast: 13 april 2020 17:32
Beeld © Bright

Techbedrijven hebben in het afgelopen kwartaal minder desktopcomputers en laptops kunnen leveren door coronacomplicaties. Dat terwijl er tijdens de wereldwijde lockdowns veel meer vraag is naar pc's.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys, volgens wie afgelopen kwartaal 8 procent minder pc's werden geleverd dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. 

De onderzoekers zagen de vraag naar nieuwe desktops of laptops in dezelfde periode juist fors groeien. Veel mensen moeten noodgedwongen thuiswerken om te voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden. Daarom zijn meer mensen op zoek naar een apparaat om thuis mee aan de slag te gaan.

Fabrieken in China

Techbedrijven lijken al maandenlang last te hebben van de coronaproblemen. Veel fabrieken staan in China, waar ze noodgedwongen dicht moesten tijdens het hoogtepunt van het virus.

Apple leek het meeste te lijden onder de coronacomplicaties: het aantal verscheepte Macs nam volgens Canalys met 21 procent af. Bij HP was een daling van 13,8 procent, terwijl Acer 12,6 procent minder computers uit fabrieken kon verschepen. 

Dell groeide juist

Dell was één van de enigen die juist een lichte groei leek te hebben in het vorige kwartaal: daar gingen er 1,1 procent meer laptops de deur uit. Tel je alle schommelingen bij techbedrijven bij elkaar op, dan is het aantal verzonden computers met gemiddeld 8 procent gezonken.

De marktonderzoekers wijten de krimp ditmaal aan het coronavirus, maar het is de vraag of er later weer sprake zal zijn van een groei. Volgens Canalys zakt het aantal gemaakte computers al jarenlang gestaag. Een jaar eerder kromp de markt met 4 procent, terwijl hij in 2016 zelfs 12 procent kleiner werd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo werkt de corona-app die op symptomen controleert

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van