Corona-meditatie

Kunstenaar zet coronavirus om in 'rustgevend geluid'

13 april 2020 12:50 Aangepast: 13 april 2020 12:52

Audiokunstenaar Antoine Bertin heeft het coronavirus getransformeerd in een rustgevende meditatie. 

Het is een onzekere tijd. Voor velen zorgt deze periode van isolatie voor onrust, maar audiokunstenaar Antoine Bertin zette het coronavirus om in een rustgevende meditatie. 

“Het virus SARS-COV-2 heeft zijn eigen verborgen muzikaliteit die we kunnen inzetten om te ontspannen en te mediteren," aldus Bertin. "Met behulp van de RNA-sequentie van het virus maak ik vanuit huis een serie audiomeditaties om te onderzoeken waar het virus van gemaakt is en wat de situatie ons kan leren, en inspireren om te doen.”

Extract van de RNA-sequentie van het virus Wuhan seafood market longontstekingsvirus isolate Wuhan-Hu-1, volledig genoom (NC_045512.2):

Verspreiding als tempo

De muzikale vertaling waarmee we het coronavirus kunnen horen, gebeurt door het genoom van COVID-19 te decoderen en om te zetten in een opeenvolging van muzieknoten. Door deze noten 30.000 keer te herhalen en te arrangeren op een manier die correleert met de verspreiding van de pandemie, heeft Bertin een melodie uit het virus gecreëerd.

“De eerste meditatie is gebaseerd op een eerste stukje van het Coronavirus genetisch materiaal, vertaald in geluid door elke letter van de sequentie te associëren met een muzikale noot. Het tempo van het stuk neemt toe zoals de pandemie toeneemt, volgens een exponentiële curve, en vertraagt naarmate we verwachten dat het langzamer gaat als iedereen thuis blijft.”

Miniatuurvoorbeeld
Quarantaine playlist

Vrouw van Tom Hanks maakt quarantaine-playlist

Miniatuurvoorbeeld
Kunst in de cel

Multimedia-installaties in de gevangenis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van