Coronavirus

WhatsApp-doorstuurfunctie beperkt in strijd tegen nepnieuws

07 april 2020 10:50 Aangepast: 07 april 2020 10:52
Beeld ter illustratie. Beeld © Getty

Voortaan kan een WhatsApp-bericht nog maar naar één chat per keer worden doorgestuurd. Op die manier wil de chatdienst de verspreiding van nepnieuws bestrijden.

Met de doorstuurknop kan andermans bericht snel naar een andere groep of persoon worden gestuurd. Op die manier worden soms ook niet-kloppende verhalen van chat naar chat gedeeld, die in korte tijd een grote groep mensen bereiken.

WhatsApp is daarom al langere tijd bezig om de doorstuurfunctie in te perken. In India konden gebruikers vorig jaar berichten naar maximaal vijf anderen sturen. Deze maatregel werd ingevoerd nadat een doorgestuurd bericht leidde tot geweld in het land.

Nu beperkt WhatsApp de functie nog meer, door te zorgen dat berichten voortaan naar maximaal één chat per keer kunnen. Daarnaast geldt de nieuwe maatregel meteen wereldwijd. WhatsApp markeert doorgestuurde berichten al langer met een melding boven het bericht. Ook waarschuwde de dienst in maart om berichten niet zomaar door te sturen.

'Doorsturen soms nog waardevol'

Het bedrijf kiest er bewust voor om de doorstuurfunctie niet helemaal weg te halen. "We weten dat veel gebruikers nuttige informatie doorsturen, en ook grappige video's, memes of betekenisvolle bedenkingen of gebeden. In de afgelopen weken hebben mensen WhatsApp ook gebruikt om openbare steunbetuigingen te organiseren voor zorgpersoneel en hulpverleners", aldus WhatsApp.

Het is één van de vele maatregelen die techbedrijven recent hebben genomen tegen nepnieuws. Naast Facebook is ook Google hard bezig om desinformatie over het coronavirus te bevechten.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van