Tech

Samsung: winst stijgt in eerste kwartaal

07 april 2020 10:04 Aangepast: 07 april 2020 12:20
Samsung is vooral bekend van mobiele telefoons, maar chips zijn goed voor minstens de helft van de winst. Beeld © EPA

Samsung, het Zuid-Koreaanse concern dat onder meer chips en telefoons maakt, zegt in de eerste drie maanden van het jaar een operationeel resultaat van circa 6,4 biljoen (circa 4,8 miljard euro) won te hebben behaald. Dat is meer dan vorig jaar en beter dan analisten hadden verwacht.

In de maanden januari tot en met maart behaalde Samsung een omzet van tussen de 54 en 45 biljoen Koreaanse won (40,5 à 42 miljard euro). Het operationele resultaat zal tussen de 6,3 en 6,5 biljoen won (4,7 à 4,9 miljard euro) liggen.

Dat zegt het concern in een vooruitblik op de resultaten. De volledige omzet- en winstcijfers worden op 23 april gepubliceerd.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Eerste indruk: Samsung Galaxy S20

Beter dan verwacht

Samsung deed het daarmee beter dan vorig jaar. De omzet zal 3 tot bijna 7 procent hoger liggen. De operationele winst stijgt tussen de 1 en 4 procent. Analisten hadden vooraf gedacht dat de operationele winst juist 0,5 procent lager zou uitkomen.

De operationele winst is niet gelijk aan de nettowinst. Om die te berekenen moeten de belastingen, rente en afschrijvingen er nog van af.

'Zwakkere won, kostenbesparingen'

Samsung gaf geen nadere uitleg over de cijfers. Volgens een analist van de Japanse effectenbank Daiwa Securities, die door CNBC wordt aangehaald, profiteerde Samsung van de zwakkere won (waarbij buitenlandse valuta omgerekend meer wons opleveren), kostenbesparingen en meer vraag naar geheugenchips.

'Meer vraag naar chips'

Door de uitbraak van het coronavirus werken meer mensen thuis en kopen ze meer in webwinkels. En dus hebben bedrijven meer geheugenchips nodig voor hun datacenters, aldus de analist.

Meer dan de helft van de winst van Samsung bestaat uit de verkoop van chips.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore