Een medewerker van creditcardbedrijf ICS heeft voor bijna 25.000 euro van klanten kunnen stelen. Volgens de man wilde hij daarmee misstanden binnen het bedrijf aan de kaak stellen. De rechter gelooft daar niets van.
De man moest drie dagen de cel in, kreeg een taakstraf en moet forse schadevergoedingen betalen. Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam.
Creditcardfraude
De 45-jaar oude man werkte ruim twaalf jaar voor International Card Services (ICS) in Diemen, de marktleider in het uitgeven van creditcards in Nederland. ICS is een dochterbedrijf van ABN Amro.
Begin vorig jaar werd hij op staande voet ontslagen, omdat na een tip en onderzoek was gebleken dat de man in minstens vijf gevallen had gesjoemeld met creditcards van klanten.
Kinderlijk eenvoudig
Op kinderlijk eenvoudige wijze had de man daarbij bijna 25.000 euro van klanten achterover weten te drukken. Van overleden of in het buitenland wonende klanten liet hij nieuwe creditcards met pincode aanmaken, en die naar een gewijzigd adres sturen.
Zodra die kaarten in zijn bezit waren, nam hij daarmee forse bedragen op.
'Geen kwade bedoelingen'
Volgens de man zou hij daarmee geen kwade bedoelingen hebben gehad, integendeel. Door de fraude zou hij ICS onder druk hebben willen zetten om een einde te maken aan misstanden bij het creditcardbedrijf.
In september werd de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 90 dagen, waarvan 87 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 140 uur. Ook moest hij de gestolen 25.000 euro terugbetalen.
Schadevergoeding
De kantonrechter in Amsterdam oordeelde daarnaast in juni dat de man ICS ook een extra schadevergoeding van bijna 10.000 euro moest betalen. Een werkgever kan een zogenoemde gefixeerde schadevergoeding eisen, als een werknemer door zijn schuld de opzegtermijn niet uitdient.
In zijn hoger beroep tegen die veroordeling stelde de man opnieuw dat het ontslag hem niet te verwijten zou zijn, omdat hij met de fraude onrecht had willen bestrijden.
'Onrecht bestrijden'
Volgens hem wilde hij een 'lek' binnen ICS zichtbaar maken, om het bedrijf vervolgens onder druk te kunnen zetten om een einde te maken aan het berekenen van hoge incassotarieven die klanten met geldproblemen verder op kosten joegen.
Het gerechtshof veegde die argumenten van tafel. Volgens het hof heeft de man niet bewezen dat hij zuivere intenties had. Bovendien zou het op die manier onder druk zetten van ICS neerkomen op chantage.
Verslaving
Wat de man tijdens de rechtszaak evenmin hielp, was dat hij het gestolen geld had gebruikt om zijn schulden en de kosten van zijn verslaving te betalen.
Na de veroordeling van de man en de schadevergoedingen die hij ICS moet betalen, blijft de vraag hoe het mogelijk is dat een werknemer van het creditcardbedrijf zo eenvoudig maandenlang forse bedragen van rekeningen van klanten kon stelen, en dat er een tip voor nodig was om dit te ontdekken.
Incassokosten
ICS zegt de vraag niet te kunnen beantwoorden, omdat het bedrijf 'geen uitspraken doet over individuele medewerkers.'
Ook over de vermeende misstanden rond de incassokosten, laat het bedrijf zich niet uit. "Het verweer met betrekking tot de incassokosten is door drie verschillende rechters in drie verschillende rechtszaken van de hand gewezen als niet relevant. We vinden deze uitspraken voor zich spreken."