Tech

Britse telco's na 5G-coronaclaims: stop met in brand steken zendmasten

06 april 2020 14:29 Aangepast: 06 april 2020 15:44
Beeld © ANP

"Stop het met in brand steken van onze zendmasten." Dat is de oproep die vier Britse telecommaatschappijen doen aan vandalen die zendmasten vernielen en nepnieuws verspreiden waarin zij een verband leggen tussen 5G en het coronavirus.

Afgelopen week zijn op meerdere plekken in Groot-Brittannië zendmasten in brand gestoken of beschadigd.

Die vernielingen worden in verband gebracht met complotdenkers die ten onrechte claimen dat er een verband is tussen 5G-zendmasten en de verspreiding van het coronavirus. In een video waarin een brandende zendmast te zien is, wordt dat ook gesuggereerd, schrijft de BBC.

De telecombedrijven zijn de brandstichtingen zat en roepen op te stoppen, omdat het een gevaar is voor de stabiliteit van het mobiele netwerk. De claims over 5G zorgen ervoor dat medewerkers worden lastiggevallen en belangrijk onderhoud niet kan plaatsvinden, waarschuwen zij.

Video’s stoppen

Britse ministeries probeerden de verspreiding van de video’s al tegen te gaan. De Britse minister van Digitale Infrastructuur noemde het schadelijk nepnieuws en het ministerie van Digitale Zaken, Cultuur, Media en Sport zegt dat er ‘absoluut geen geloofwaardig bewijs’ is voor een verband tussen zendmasten en corona.

Het plaatst daarbij een link naar een artikel waarin wordt uitgelegd dat er geen verband is tussen 5G en het virus. Dat bericht werd geschreven door Full Fact, een Britse fact-check-organisatie.

Vandalen

De vier telecomoperators stellen ook dat er geen verband is. 

"Jammer genoeg zien we dat vandalen onze mobiele masten in brand zetten, kritieke infrastructuur verstoren en onjuist informatie delen waarin een verband tussen 5G en de Covid-19 pandemie wordt gelegd. Er is geen wetenschappelijk bewijs van welk verband dan ook. Feit", schrijven O2, EE, Vodafone en ThreeUK in hun gezamenlijke oproep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTube verwijdert video's die 5G aan coronavirus linken

YouTube verwijdert video’s

YouTube reageerde vandaag op de oproep van het Britse ministerie om sneller in actie te komen als nepnieuws wordt verspreid. Het platform verwijdert video’s direct als er een verband gelegd wordt tussen het coronavirus en 5G. En video’s met complottheorieën over 5G worden minder vaak voorgesteld. 

De verspreiding van nepnieuws is een punt van zorg voor zowel Google, het moederbedrijf van YouTube, als Facebook. Ze proberen beide nepinformatie over het coronavirus in te dammen. Algoritmes en medewerkers moeten dit opsporen en verwijderen. Daarnaast wordt belangrijk nieuws over corona uit betrouwbare bronnen eerder getoond aan gebruikers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Huawei: 'Uitrol 5G in Europa uitgesteld door coronavirus'

Brand in Brabantse zendmast

Dit weekend was er ook een brand bij een zendmast bij Liessel, in Brabant. Op een kast naast de zendmast staat duidelijk "FUCK5G" geschreven.

Cellnex, de eigenaar van de mast, gaat uit van brandstichting omdat de brand heeft gewoed aan de voet van de mast. "Als er kortsluiting was geweest, dan was dat waarschijnlijk begonnen in de apparatuurkast." Het bedrijf gaat daarom aangifte van brandstichting doen bij de politie. 

Het is niet duidelijk of er een verband is met de Britse brandstichtigingen. Cellnex heeft niet de indruk dat provocerende tekst al lang op de kast staat, maar wil zich verre houden van "wilde suggesties".

Het is voor het eerst dat er dergelijke brand is in een zendmast van het bedrijf in Nederland. En ook in andere landen waar het actief is, is dat ook nog niet voorgekomen, zegt de woordvoerder. "Ons is geen ander geval bekend."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van