Ga naar de inhoud
Coronavirus

Apple maakt medische maskers, Tesla machines voor beademing

Beeld © AFP

Apple ontwerpt en maakt nu gezichtsmaskers voor medisch personeel. En Tesla is begonnen met het maken van beademingsmachines.

Apple heeft zijn productontwerpers, technici, operationele afdeling en verpakkingsteams samengebracht om transparante gezichtsmaskers voor medisch personeel te maken. Dat zegt Apple-ceo Tim Cook in een video op Twitter.

De maskers worden plat in dozen van 100 stuks geleverd, en zijn volgens Cook in twee minuten in elkaar te zetten. "De feedback van artsen is zeer positief", aldus Cook. Apple leverde zijn eerste maskers aan een Amerikaans ziekenhuis, en zal in de eerste instantie de VS voorzien.

Ook buiten de VS

Apple wil ook snel buiten de VS zijn maskers gaan leveren. Het bedrijf verwacht elke week 1 miljoen van de transparante gezichtsschilden te kunnen leveren. Ook heeft Apple inmiddels ruim 20 miljoen mondkapjes bij elkaar gesprokkeld uit zijn eigen voorraad en zin bevoorradingsketen. Die mondkapjes worden aan overheden wereldwijd gedoneerd. Apple had die mondkapjes uit voorzorg gekocht, na grote bosbranden en eerdere griepepidemieën.

Beademingsmachines Tesla

Automaker Tesla heeft zijn productieketen ook omgegooid om meer beademingsmachines te maken. Ook daar is wereldwijd een groot tekort aan, en bestaande fabrikanten kunnen niet aan de enorme vraag voldoen.

Tesla gebruikt voor zijn machines grotendeels bestaande auto-onderdelen die het toch al op voorraad heeft of zelf laat maken, toont het bedrijf in een video op YouTube. Het bedrijf wil voorkomen dat het materialen opslokt die door de bestaande fabrikanten van beademingsmachines worden gebruikt.

Model 3

In een video laat Tesla zien dat het de luchtvering van auto gebruikt als mengkamer voor de beademingsmachine. Het geheel wordt aangestuurd met de boordcomputer en het touchscreen van een Tesla Model 3. Het is nog niet bekend wanneer de beademingsmachines van Tesla klaar zijn productie.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's