Ga naar de inhoud
Complottheorie

YouTube verwijdert video's die 5G aan coronavirus linken

UMTS en GSM masten Beeld © ANP Foto

YouTube zet zich in om video's met complottheorieën over 5G minder vaak aan gebruikers voor te schotelen. Video's waarin een verband tussen 5G en corona wordt gelegd, worden direct verwijderd.

Dat laat het bedrijf weten aan de Britse krant The Guardian. YouTube reageert hiermee op een onrustige week in het Verenigd Koninkrijk waarbij meerdere telefoonmasten met 5G-antennes werden aangevallen en sommige zelfs in brand werden gezet.

YouTube laat weten dat video's met theorieën over de gevaren van 5G nog wel toegestaan zijn, maar niet als er een verband wordt gelegd met het coronavirus. Volgens het bedrijf past dit binnen het huidige beleid. "We hebben duidelijk afspraken die video's verbieden die medisch ongefundeerde methodes bevatten", aldus de woordvoerder.

Verspreiding

Verschillende beroemdheden waren vorige week verantwoordelijk voor het verspreiden van het (niet bestaande) verband tussen 5G en corona. Zo plaatste de Britse bokser Amir Khan een reeks aan Instagram Stories met de theorie. Ook de Britse actrice Amanda Holden, bekend van de jury van Britain's Got Talent, verspreidde het bericht.

Duizenden video's verwijderd

YouTube zegt dat het sinds begin februari al duizenden video's heeft verwijderd met misleidende informatie over corona. In andere berichten over corona plaatst YouTube nu automatisch een link naar de lokale autoriteiten. Zo linkt het in Nederland naar de site van het RIVM.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl