Tech

Bill Gates bouwt 'voor de zekerheid' zeven fabrieken voor coronavaccin

05 april 2020 13:31 Aangepast: 05 april 2020 15:06
Bill Gates Beeld © Getty

Miljardair Bill Gates laat fabrieken bouwen voor de zeven meest veelbelovende vaccins tegen het coronavirus, terwijl er maximaal twee in productie zullen gaan. Gates hoopt hiermee sneller een vaccin beschikbaar te maken. "We zullen miljarden dollars verspillen aan fabrieken die we nooit zullen gebruiken."

Wetenschappers over de hele wereld werken hard aan vaccins tegen het coronavirus. Dat is hoopvol in tijden dat iedereen moet binnenblijven om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Maar volgens de oprichter en oud-topman van Microsoft duurt het normaal gesproken zeker nog anderhalf jaar voordat die vaccins op de markt zijn, zegt hij in een interview met The Daily Social Distancing Show.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe stap in race om vaccin: eerste mensen getest

Enkele maanden tijdwinst

Een vaccin moet namelijk eerst goedkeuring krijgen van de gezondheidsautoriteiten. Daar gaat een uitgebreide test aan vooraf waarbij onderzoekers kijken of het vaccin goed werkt en of het veilig is om te gebruiken.

Normaal gesproken moet de producent daarna nog een fabriek bouwen. Elk vaccin heeft immers een andere productiemethode, dus je weet van tevoren niet welk vaccin goedkeuring krijgt en welke fabriek je nodig hebt om die te produceren.

Dat duurt Gates allemaal te lang. Met zijn Bill & Melinda Gates Foundation, opgericht om de gezondheidszorg voor de wereldbevolking te verbeteren, financiert hij nu de bouw van zeven fabrieken voor de meest veelbelovende vaccins. Daarmee hoopt hij 'enkele maanden' tijdwinst te kunnen boeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bill Gates start fonds voor behandeling coronavirus

We zullen miljarden verspillen

"We zullen een paar miljard dollar verspillen aan fabrieken die we nooit zullen gebruiken", zegt Gates in het interview. "Maar we willen geen tijd verliezen aan het uitzoeken welk vaccin het beste werkt om dan pas de fabriek neer te zetten."

"We zitten in een situatie waarin duizenden miljarden dollars verloren zijn gegaan vanwege anti-coronamaatregelen", vervolgt hij. "Dus het is het toch waard. Elke maand telt."

Gates, volgens Forbes nog altijd de op een na rijkste man van de wereld, is voorstander van strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens hem hebben de VS nog zeker tien weken lockdown nodig om de pandemie onder controle te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Stichting van Bill Gates komt met zelftest voor coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van