Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Tesla levert meer auto's dan verwacht: koers springt omhoog

Chinese klanten bij een in Shanghai gebouwd Model 3 van Tesla. Beeld © EPA

Tesla, de maker van elektrische auto's, heeft in het eerste kwartaal 88.400 auto's aan klanten geleverd. Dat is meer dan waarop was gerekend. In de nabeurshandel stijgt de koers fors.

Marktkenners hadden ingeschat dat Tesla in de maanden januari tot en met maart 79.900 auto's zou afleveren. Dat werden er dus ruim 10 procent meer.

Zowel van Model 3 als van Model Y en de oudere Model S en Model X werden meer auto's afgeleverd dan door analisten was gedacht.

Tesla-fabriek
Zoe ook:
Tesla-fabriek ondanks kritiek Elon Musk dicht wegens coronavirus

Beleggers enthousiast

De cijfers werden gisteren pas bekend na het slot van Wall Street. In de nabeurshandel steeg de koers met maar liefst 17 procent tot 535 dollar.

Net als de meeste andere beursfondsen heeft Tesla de laatste tijd klappen gehad op de beurs. In vergelijking met het hoogste slot van dit jaar, medio februari, staat de koers inclusief de koerssprong in de nabeurshandel nog altijd 42 procent lager.

In de eerste maanden van het jaar was de koers echter fors opgelopen, waardoor de koers van Tesla in ten opzichte van het begin van het jaar nog altijd op een winst van 28 procent staat.

Productie stilgelegd

Afgelopen week stopte Tesla de productie in de fabriek in Fremont in Californië, terwijl in het Chinese Shanghai de productie in januari en februari werd stilgelegd. Inmiddels draait de fabriek in China weer.

Zonder het stilleggen van fabrieken had Tesla wel 95.500 auto's kunnen hebben afgeleverd, denken analisten.

Handhaaft prognose voor 2020

Bij de presentatie van de cijfers over 2019 verwachtte Tesla in 2020 nog met gemak meer dan 500.000 auto's te kunnen afleveren.

Opmerkelijk genoeg heeft Tesla die prognose niet gewijzigd, ondanks de gevolgen van het coronavirus.

Podcast:
Luister ook
Podcast: Loopt Volkswagen in op Tesla?