Hackpogingen

'Iraanse staatshackers achter cyberaanval op WHO'

02 april 2020 17:37 Aangepast: 02 april 2020 17:37
Beeld © iStock

Iraanse staatshackers hebben geprobeerd een cyberaanval uit te voeren op de Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO. Ze probeerden binnen te dringen in de privéaccounts van medewerkers.

Dat meldt Reuters op basis van vier bronnen rond de WHO.

Iran is zwaar getroffen door het coronavirus. Volgens officiële cijfers telt het land meer dan 50.000 besmettingen en ruim 3000 doden. De WHO is betrokken bij de strijd tegen de wereldwijde pandemie.

Wachtwoorden

De huidige aanvalspoging zou op 2 maart zijn begonnen. Medewerkers kregen phishingmails die zogenaamd van Google afkomstig waren. Zo probeerden de hackers gebruikersnamen en wachtwoorden in handen te krijgen. De schadelijke websites die de aanvallers gebruikten, waren eerder door Iran gebruikt voor cyberaanvallen tegen Iraanse vluchtelingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oplichters sturen mails over coronavirus 'namens WHO'

Persoonlijke mailadressen

De WHO bevestigt dat er phishingmails zijn verstuurd naar persoonlijke mailadressen van medewerkers, maar zegt niet te weten wie daarvoor verantwoordelijk is. "Voor zover wij weten is geen enkele hackpoging geslaagd", laat een woordvoerder weten.

Iran ontkent elke betrokkenheid en spreekt van 'leugens om de druk op Iran op te voeren'. "Iran is het slachtoffer van hacken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hackers vallen WHO aan tijdens coronacrisis

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Cybercriminelen hacken bedrijf dat vaccins tegen corona gaat testen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van