Cybercrime

TU Delft en FIOD werken samen in strijd tegen cybercrime

02 april 2020 13:43 Aangepast: 02 april 2020 13:47

De fiscale opsporingsdienst FIOD schakelt de hulp in van studenten en onderzoekers van de TU Delft om cybercriminaliteit aan te pakken.

Dat zeggen Terry Hartsinck van de FIOD en Rolf van Wegberg van de universiteit in Trouw. De twee organisaties hebben een overeenkomst voor twee jaar getekend.

De universiteit moet vooral de kennis van de FIOD over cybercriminaliteit vergroten. "Wij zijn met name bezig met het vinden van die ene crimineel of criminele organisatie", zegt Hartsinck, teamleider van het Financial Advanced Cyber Team. "Het is de bedoeling dat de studenten de tijd hebben om dieper op de materie in te gaan, zodat we beter weten wat de structurele ontwikkelingen zijn en hoe criminelen technieken misbruiken."

Studenten werken niet aan opsporing

Volgens Van Wegberg, die vanuit de universiteit het project met de FIOD leidt, komt de onafhankelijkheid van het wetenschappelijke onderzoek niet in gevaar door de samenwerking. "De studenten werken niet mee aan opsporingsonderzoeken. Ze doen onderzoek volgens wetenschappelijke methoden, waar de FIOD toevallig ook wat aan heeft. Zo snijdt het mes aan twee kanten."

Van Wegberg benadrukt dan ook dat het voor hen van belang is dat het onderzoek leidt tot publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Een op vier Nederlanders slachtoffer van cybercrime'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Online aangifte doen cybercrime voor het eerst mogelijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore