Elektrische auto's

Fastned groeit snel: 178 procent meer omzet uit snelladen

03 april 2020 10:17

Fastned, de eigenaar van de gele snellaadstations langs de snelweg, heeft de jaarcijfers bekendgemaakt. Die laten zien hoe serieus de groei van elektrisch rijden is.

Fastned is al jarenlang heel hard door het geld aan het fikken. Logisch, want het kost tienduizenden euro's om een snellaadstation te realiseren en de klandizie was de eerste jaren nog minimaal. In de kip/ei-discussie over eerst wachten tot er genoeg elektrische auto's zijn of eerst de infrastructuur bouwen, koos Fastned voor het laatste. Daardoor is er in Nederland een prima dekkend netwerk van snelladers, dat nog steeds groeit.

Maar geld werd er niet verdiend de afgelopen jaren. In 2018 was de zogenaamde operationale EBITDA (onderliggende bedrijfs EBITDA exclusief uitbreidingskosten) -1,2 miljoen euro. In 2019 0,5 miljoen euro in de plus. 

Dat betekent niet dat er winst wordt gemaakt, want in de uitbreiding wordt geïnvesteerd. 3,3 miljoen euro was de EBITDA inclusief uitbreidingskosten. Maar Fastned laat zien dat de curve zich naar verwachting ontwikkeld. Er wordt serieus meer geladen. De omzet uit het laden groeide met 178 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nooit een lege accu: alles over laadpalen en snelladers

Nu 114 stations

Fastned breidde het snellaadnetwerk uit door 29 nieuwe stations te openen en heeft in totaal nu 114 stations. De capaciteit van het netwerk is verder vergroot door het installeren van nieuwe en snellere laders op bestaande stations. 

Sinds half maart van dit jaar is door de coronacrisis een ongeveer 70% lagere dagelijkse afzet in vergelijking met februari. De cijfers van 2020 zullen dus de stijgende lijn niet helemaal door kunnen trekken. 

Bovendien loopt Fastned vertraging op met de bouw van nieuwe stations en het upgraden van bestaande stations. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Waar blijven de goedkope elektrische auto's?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van