App Store

Apple rekent bij eerste videodiensten geen commissie meer

02 april 2020 09:38
Beeld © Getty

Apple wil normaal gesproken een deel van de opbrengsten van verkopen in andere apps hebben. Voor Amazon Prime Video en enkele andere video-aanbieders maakt Apple nu voor het eerst een uitzondering.

iOS-apps waarin abonnementen of digitale aankopen gedaan kunnen worden, moeten over die betaling 15 tot 30 procent aan Apple afdragen. Apple rekent die commissie naar eigen zeggen voor het beschikbaar stellen en uitbaten van de App Store, en voor het verplichte gebruik van Apple's betaalsysteem.

Amazon hoeft die commissie nu voor het eerst niet te betalen, zegt Apple tegen The Verge. Als klanten in de Amazon Prime-app een digitale film of serie huren of kopen, gaat het volledige bedrag naar Amazon, zonder commissie voor Apple. Een dergelijke regeling is er ook voor verhuurders Altice One en Canal+. Die diensten verhuren in Nederland nog geen films.

'Apple-belasting'

Die bedrijven mogen daarbij zelfs hun eigen betaalmethode gebruiken, zolang die maar laagdrempelig is. Ook geldt de regeling vooralsnog alleen voor 'premium aanbieders van video-entertainment' die het hele Apple-ecosysteem ondersteunen, met Apple TV-app, Siri-zoekfunctie en AirPlay 2.

De regeling geldt nog niet voor het afsluiten van abonnementen, daarover moet nog wel commissie aan Appel worden afgedragen. Ondanks die voorwaarden is de regeling een grote stap voor Apple. Het bedrijf krijgt al jaren kritiek van bedrijven en ontwikkelaars, die de commissie een 'Apple-belasting' noemen. Spotify diende een jaar geleden een klacht in bij de Europese Commissie omdat het de regels van de App Store oneerlijk vindt.

Apple steeds wat opener

Spotify-gebruikers kunnen momenteel geen abonnement afsluiten via de App Store, hetzelfde geldt voor Netflix. Volgens de regels van Apple mogen de diensten klanten ook niet nadrukkelijk wijzen op hun eigen betaalsysteem.

Apple stelde onlangs ook al Siri open voor andere ontwikkelaars, en volgens geruchten kunnen gebruikers vanaf iOS 14 zelf kiezen welke apps en diensten zij als standaard willen instellen. Daarmee verdwijnt het oneerlijke voordeel dat Apple's eigen apps en diensten nu nog hebben. Mogelijk neemt Apple die stappen om mededingingsautoriteiten tegemoet te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Aankondiging iPhone 9 op 15 april, kort daarna in winkels'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple biedt dure videosoftware 90 dagen gratis aan

Nieuwe iPad Pro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore