Privacy

'Gebruik telefoondata voor volgen coronavirus kan alleen na spoedwet'

01 april 2020 19:13 Aangepast: 01 april 2020 22:15

Als de overheid telecomdata van burgers wil bekijken om zo het coronavirus te bestrijden, moet daar eerst een wet voor komen die dat regelt.

Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, in een reactie op plannen van de Europese Commissie. Brussel wil de verspreiding van het coronavirus met behulp van telefoongegevens in kaart brengen.

Het delen van locatiegegevens van smartphones is niet zomaar mogelijk. Het moet geregeld worden via een spoedwet, stelt de AP.  "De democratische controle van het parlement is hier zeer belangrijk."

Volgen met wie personen contact hadden

Meerdere landen hebben al gebruik gemaakt van de gegevens van smartphones om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. Ze konden zien waar coronapatiënten zijn geweest en met wie ze contact hebben gehad.

Die mensen zijn misschien ook besmet, zonder dat ze het zelf al weten. Ze kunnen dan in quarantaine worden gezet voordat ze het virus verder verspreiden.

Spoedwet

Zoiets kan in principe ook in Nederland, maar alleen met een wettelijke regeling, bijvoorbeeld een spoedwet, en met toezicht van de Tweede Kamer. "Zo’n maatregel moet in ieder geval duidelijk zijn, in verhouding staan tot het doel ervan en voldoende waarborgen bevatten. Daar zullen wij goed op letten, mocht er zo’n wetsvoorstel komen", zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Overheid onderzoekt gebruik telefoondata in strijd tegen corona

Niet zomaar data delen

Volgens zowel privacywet AVG als de Telecommunicatiewet mogen telecombedrijven niet zomaar gegevens van klanten delen met de overheid. Tenzij al die klanten daarvoor zelf toestemming hebben gegeven of de gegevens anoniem zijn. "Toestemming vragen van alle Nederlanders is in dit geval te omslachtig. En het anoniem maken van dit soort gegevens kan niet, omdat dat nooit onomkeerbaar is", aldus de AP.

De locatiedata zouden ook herleidbaar zijn tot personen. Wolfsen: "Wie weet waar iemand woont of werkt en die gegevens combineert met de 'geanonimiseerde' locatiegegevens van heel veel mensen, kan met die combinatie achterhalen wie bij welke locatiegegevens hoort. Dat maakt van deze gegevens persoonsgegevens en die mag je niet zomaar delen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Kamer tegen delen telefoondata in strijd tegen corona'

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van