Windows 7

Veel computers van gemeenten draaien nog op Windows 7

01 april 2020 18:18 Aangepast: 01 april 2020 18:23

Tientallen Nederlandse gemeenten gebruiken nog computers met Windows 7. Dat systeem wordt niet meer ondersteund door Microsoft en krijgt geen beveiligingsupdates meer.

Dat kan riskant zijn nu ook ambtenaren veel thuiswerken, waarschuwen Binnenlands Bestuur en AG Connect, die een steekproef deden bij gemeenten.  

In 22 van de 35 onderzochte gemeenten draaien de computers op Windows 7. In totaal gaat het om ongeveer 16.000 werkplekken.

Negen gemeenten hebben er geen 'patches' opgezet, aanvullingen om gaten in de beveiliging van Windows 7 te dichten. Dertien gemeenten geven aan wel te patchen en moeten daar Microsoft voor betalen.

Amsterdam

Amsterdam is een van de gemeenten met Windows 7. De hoofdstad betaalt Microsoft dit jaar ongeveer 375.000 euro om nog wel patches te krijgen. Amsterdam werkt aan een overstap naar Windows 10.

Ook Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Nijmegen, Arnhem, Amersfoort en Zwolle hebben computers met Windows 7.

Ondersteuning in januari gestopt

Microsoft bracht Windows 7 in 2009 op de markt. Ongeveer een kwart van alle Windows-pc's in de wereld draait nog op het systeem. In Nederland zou een op de zes pc's Windows 7 hebben.

In januari stopte Microsoft met de ondersteuning van het besturingssysteem voor het grote publiek. Vorige week meldde Microsoft nog een aanval waarbij cybercriminelen zich richtten op een beveiligingslek in Windows 7. 

Coronacrisis

"We zien dat cybercrime-activiteit vanwege de coronacrisis toeneemt, zoals phishing en spam," aldus Dave Maasland van securitybedrijf ESET. "Thuiswerken brengt extra risico's met zich mee. Beveiliging schaalt niet altijd evenredig mee, sterker nog, Windows 7 draagt hier niet aan bij."

De informatiebeveiligingsdienst van gemeentekoepel VNG laat AG Connect weten dat met aanvullende maatregelen de risico's 'acceptabel' zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Windows 7 wordt niet meer ondersteund: wat zijn de gevaren?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Windows 7 krijgt toch nog één laatste update

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore