Vragen om geld

Forse stijging slachtoffers fraude via WhatsApp in maart

01 april 2020 16:17

In maart werden flink meer Nederlanders slachtoffer van fraude via WhatsApp dan in de eerste twee maanden van dit jaar.

In maart kreeg de Fraudehelpdesk bijna 800 meldingen van WhatsAppfraude, meldt Security.nl. Ter vergelijking: in januari en februari waren er in totaal 1079 fraudemeldingen.

In maart werden er 106 slachtoffers gemaakt via de fraude, goed voor een bedrag van 336.000 euro. In de eerste twee maanden van dit jaar waren er bij elkaar 118 slachtoffers, samen goed voor een bedrag van bijna 349.000 euro.

Een heldere verklaring voor de stijging heeft de Fraudehelpdesk niet, maar de thuisisolatie door het coronavirus speelt mogelijk een rol. Mensen hebben meer contact via WhatsApp, waardoor fraude mogelijk minder snel opvalt.

Zogenaamd familielid vraagt hulp

De meestgebruikte methode is de financiële hulpvraag, in maart goed voor ruim 650 van de 800 meldingen. Via WhatsApp krijgen mensen vragen van zogenaamde familieleden, soms met een nieuw telefoonnummer, die met spoed geld nodig hebben.

De politie krijgt ook veel meldingen van die vorm van fraude.

Pincode instellen

WhatsApp-gebruikers wordt geadviseerd om identiteitscontrole met pincode in te stellen. De app vraagt dan om de paar dagen om die code in te voeren, om toegang tot het account te houden.

Die optie is te vinden in: Instellingen > Account > Verificatie in twee stappen.

Ook raadt de politie aan persoonlijk te spreken met degene die om geld vraagt, en niet na enkel een WhatsAppje al geld over te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'WhatsApp werkt straks met meerdere apparaten tegelijk'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op WhatsApp delen vanaf iPhones werkt voortaan sneller

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van