Nep-webwinkels

Malafide webshops met corona-producten offline gehaald

01 april 2020 14:31 Aangepast: 01 april 2020 14:42
Beeld © Getty Images

De politie heeft tien malafide webshops offline gehaald. Die shops adverteerden met mondkapjes, testen en andere preventieve producten tegen het coronavirus, maar leverden de bestelde en betaalde artikelen niet.

Dat meldt het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de politie. Volgens de politie zijn de nepwebshops bijna niet van echt te onderscheiden. Vaak lijken ze veel op die van bestaande bedrijven, die dezelfde producten aanbieden.

Nepmail RIVM

De politie ziet vooralsnog geen opvallende stijging van onlinecriminaliteit, maar stelt wel vast dat cybercriminelen inspelen op de actualiteit. Zo ging er een nepmail van het RIVM rond, waarin malware zat.

Ook circuleerde een Whatsappbericht over een zogenaamde uitkering voor mensen die door de coronacrisis zonder werk zitten. Hiermee probeerden criminelen de hand te leggen op bankgegevens.

Betaallink in e-mail

Het LMIO werkt bij het opsporen van malafide webshops veel samen met andere partijen, zoals banken en internetproviders. "Maar het is belangrijk dat mensen zelf ook alert zijn", zegt Gijs van der Linden van het LMIO. "Het is uiterst verdacht als je een bestelling alleen via een betaallink in de mail kunt betalen. Daaraan kun je herkennen dat het mogelijk niet in de haak is. En kijk voor je iets koopt ook naar reviews die een bedrijf krijgt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Corona-bestendige bankpas? Trap niet in deze phishingtrucs

Meer tech-tips? Volg Bright op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van