Ga naar de inhoud
5G en coronacrisis

Huawei: 'Uitrol 5G in Europa uitgesteld door coronavirus'

Beeld © AFP

De uitrol van de snelle 5G-netwerken in Europa loopt 'zeker vertraging' op. Dat stelt het Chinese techbedrijf Huawei, een van de belangrijkste fabrikanten van 5G-apparatuur.

Huawei-topman Eric Xu stelt dat de uitrol van 5G in Europa uitgesteld gaat worden. Dat komt door de huidige crisis rond het coronavirus. Huawei is een van de grootste spelers op de markt voor het maken van 5G-apparatuur. 

Xu zei tegenover journalisten dat 5G nu nodig is om de verhoogde vraag van thuiswerkers tegemoet te komen, maar dat de vertraging kan duren tot de pandemie onder controle is. 

Volgens Huawei is de hoogste prioriteit het stabiel houden van het huidige netwerk voor mensen die thuis zitten. Tevens stelt het bedrijf dat het beschermen van de gezondheid en veiligheid van zijn medewerkers en partners een rol speelt bij de vertraging.

Veiling 5G-frequenties

Het kabinet wil de eerste veiling van frequenties die voor 5G nodig zijn voor 30 juni laten plaatsvinden. De Europese Commissie heeft EU-landen eind juni als deadline voor de 5G-veilingen gesteld. Meerdere lidstaten zeggen die deadline niet te halen. 

De veiling zou 900 miljoen euro moeten opleveren. De internetsnelheid zal ongeveer neerkomen op 100 megabit per seconde.

Nieuwe smartphone nodig

Om 5G te kunnen gebruiken heb je een nieuwe smartphone met 5G-ondersteuning nodig. De eerste smartphones die werken met 5G, van Samsung en Oppo, zijn sinds deze maand in Nederland te koop.

Providers T-Mobile en Vodafone bieden in Nederland alvast 5G-abonnementen aan.

Geen tech-video missen, volg Bright op YouTube

Samsung
Lees ook
Samsung Galaxy S20-telefoons brengen 5G naar de massa

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van