Ga naar de inhoud
Quarantech: corona en tech

Tilburgs ziekenhuis 3D-print ventielen van zuurstofmaskers

Beeld © ETZ

Traumachirurgen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn begonnen met het 3D-printen van ventielen voor zuurstofmaskers.

 "Dit is ons adequate antwoord op het dreigend tekort aan deze ventielen", zegt traumachirurg Mike Bemelman.

Bij de verpleging van coronapatiënten in het ETZ wordt gebruik gemaakt van zuurstofmaskers, die zijn uitgerust met kleurgecodeerde ventielen. Daarmee is de concentratie van de ingeademde zuurstof in te stellen. De ventielen zijn niet opnieuw te gebruiken en worden daarom na gebruik weggegooid.

"Omdat nieuwe bestellingen op zich lieten wachten, heb ik op internet gezocht naar technische informatie over het ventiel. Ik vond al snel de digitale tekening en die hebben we om weten te zetten in een printopdracht voor onze 3D-printers", aldus Bemelman.

3D-printers

In het eigen lab staan drie printers die normaal gesproken botten of gewrichten printen, die chirurgen gebruiken bij het voorbereiden van ingewikkelde operaties. Maar nu produceren de printers klokje rond ventielen voor de zuurstofmaskers. "Dagelijks gebruiken we in het ETZ 60 tot 80 ventielen. Met de drie printers kunnen we nu ruim 100 ventielen per dag maken. We hebben een vierde printer in bestelling staan, waarmee we de productie verder kunnen opvoeren en een goede buffer kunnen opbouwen."

Bestanden

Omdat er veel vraag is naar de ventielen, wordt Bemelman door andere bedrijven benaderd. Hij stuurt de digitale bestanden desgevraagd op zodat ook zij aan de slag kunnen met het printen van de ventielen.

Jonge
Lees ook
Jonge ingenieurs redden in Italië levens met 3D-printer
Nieuwe
Lees ook
Nieuwe test coronavirus geeft uitslag al na 5 minuten

Meer tech-video's, volg Bright op YouTube