Ga naar de inhoud
Corona-test

Nieuwe test coronavirus geeft uitslag al na 5 minuten

Farmaceut Abbott heeft noodtoestemming van de Amerikaanse toezichthouder FDA gekregen om een nieuw, draagbaar testlab voor het coronavirus te leveren. Het apparaat geeft na vijf minuten de uitslag van een positieve coronatest.

Het gaat om een moleculair lab ter grootte van een broodrooster. Het apparaat wordt al langer ingezet om andere virussen te testen. De nieuwe coronatest levert binnen vijf minuten de uitslag als het positief is. Een negatieve uitslag duurt 13 minuten.

Ook bij huisartsen

Abbott kondigde aan dat het draagbare lab ingezet kan worden bij huisartsen, klinieken en de spoedeisende hulpposten van ziekenhuizen. Het bedrijf heeft de productie opgeschroefd en hoopt deze week zo'n 50.000 testen per dag te leveren in de VS. Abbotts ID NOW-platform is in het land het meest gebruikte platform voor Point-of-care testing.

Huidige tests duren uren tot dagen

Het apparaat gebruikt een chemische oplossing om het virus als het ware open te kraken, waardoor er genetisch materiaal vrijkomt dat het kan lezen. Het testen op besmettingen met het coronavirus moet hierdoor aanzienlijk worden versneld. Huidige tests duren van enkele uren tot dagen. 

Het is niet de enige snellere coronatest waarvoor de FDA noodtoestemming heeft gegeven. Het bedrijf Cepheid heeft een test die in 45 minuten de uitslag geeft, maar deze is speciaal bedoeld voor gebruik in ziekenhuizen en op de spoedeisende hulp. Het draagbare Abbott-lab kan ook door een huisarts gebruikt worden.

Miljoen tests per week

Abbott heeft ook noodtoestemming gekregen voor een ander type test, die tot een miljoen tests per week kan analyseren. Deze is voor gebruik in laboratoria en ziekenhuizen en is bovendien langzamer. 

Tilburgs
Lees ook
Tilburgs ziekenhuis 3D-print ventielen van zuurstofmaskers
Onderzoek:
Lees ook
Onderzoek: coronavirus overleeft een dag op kartonnen doos