Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Coronavirus

Amazon ontslaat orderpicker uit VS die staakte om corona-druk

31 maart 2020 11:50 Aangepast: 31 maart 2020 12:38

Een Amazon-medewerker uit de VS die staakte voor meer bescherming tegen het coronavirus, is door het techbedrijf ontslagen.

De man overtrad zelf de coronamaatregelen, zegt Amazon tegen CNBC. De ontslagen Chris Smalls werkte als orderpicker in een distributiecentrum van Amazon in het zwaar door het virus getroffen New York. Smalls leidde een staking waarmee hij en zo'n vijftig collega's meer bescherming tegen het coronavirus wilden afdwingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronaregeling: 90% loon doorbetaald, ook pensioen en vakantie

Ook vroegen de stakers om sluiting van het centrum, nadat een collega positief werd getest op het virus. "Amazon ontslaat liever werknemers dan dat het toegeeft totaal te falen om ons, onze families en onze gemeenschappen te beschermen", zegt Smalls in een verklaring. "Ik ben verontwaardigd en teleurgesteld, maar ik ben niet geschokt. Zoals gewoonlijk veegt Amazon liever een probleem onder het tapijt dan actie te nemen om werknemers te beschermen."

'Weigeren afstand te houden'

Amazon zegt tegen CNBC dat Smalls is ontslagen omdat hij meermaals zou hebben geweigerd afstand tot andere werknemers te bewaren en weigerde in quarantaine te gaan nadat hij met een besmette collega in aanraking kwam. "Ondanks de instructie om doorbetaald thuis te blijven, kwam hij op 30 maart toch naar zijn werk, waarmee hij het team in gevaar brengt", aldus Amazon. "Dit is onaanvaardbaar en we hebben zijn dienstverband beëindigd als gevolg van deze meerdere veiligheidsovertredingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona in cijfers

Het bedrijf zegt verder dat de staking minder groot was, met zo'n vijftien deelnemers. De aantijgingen van het personeel zijn volgens Amazon 'ongegrond' en het bedrijf zegt 'extreme maatregelen' te hebben genomen om de veiligheid van werknemers te garanderen.

'Ontslag is schandalig'

Procureur-generaal van New York Letitia James noemt het ontslag van Smalls 'schandalig' en zegt alle juridische opties te bekijken. Medewerkers van andere distributiecentra van Amazon klagen ook over een gebrek aan veiligheidsmaatregelen. Zo zouden handontsmetting en schoonmaakdoekjes op rantsoen zijn geplaatst, en krijgen Amazon-medewerkers in de VS lang niet altijd de optie om doorbetaald thuis te blijven.

Medewerkers vertrouwen ook hun leidinggevenden niet meer. Die zouden verzwijgen wie van hen besmet is, en via camera's in de gaten houden welke medewerkers op veilige afstand zijn gebleven. Wie volgens de leidinggevenden geen gevaar loopt, moet toch komen werken in een distributiecentrum waar het coronavirus is geconstateerd.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van