Domper voor Apple

Facebook mag Britse schermen voor AR als enige gebruiken

31 maart 2020 11:10
Een conceptafbeelding van hoe de Apple Glass eruit zou kunnen zien. Beeld © iDropNews/Martin Hajek

Facebook krijgt de exclusieve rechten voor speciale augmentedreality-schermen (AR) van het Britse Plessey. Die schermen kunnen op termijn gebruikt worden in een AR-bril.

Facebook zegt al langer te werken aan een nieuwe bril voor augmented reality. Deze laat virtuele objecten bovenop de echte wereld zien, zodat bijvoorbeeld een navigatie-app pijlen op de weg toont. De bril wordt ontwikkeld door Facebook-bedrijf Oculus, dat bij Facebook al meerdere virtualrealitybrillen (VR) maakte.

"We hebben besloten om met Facebook samen te werken aan hun visie voor een computerplatform dat om mensen draait", schrijft het Britse bedrijf in een persbericht. "Deze overeenkomst zorgt ervoor dat wij onze schermproductie volledig wijden aan het bouwen van hun prototype en het ontwikkelen van nieuwe technologie voor augmented en virtual reality."

Plessey werkt al langer aan schermtechnologie voor VR en AR. Een speciale techniek moet ervoor zorgen dat pixels nauw op elkaar geplaatst worden en een beeld met hoge helderheid en framerate produceren. Tegelijkertijd moeten die schermen energiezuinig zijn.

Domper voor Apple

De exclusiviteitsdeal is volgens bronnen van The Information een domper voor Apple. Die techreus zou op het punt hebben gestaan om de startup over te nemen. Facebook zou hebben gekozen voor een licentieovereenkomst in plaats van een overname om de toorn van marktwaakhonden te vermijden: die zouden wellicht denken dat het sociale netwerk Apple probeert te saboteren.

Techbedrijven steken steeds meer energie in augmented reality. De meest recente iPad Pro bevat zelfs een speciale sensor naast de camera, die ervoor zorgt dat AR-apps sneller en preciezer werken.

Apple werkt volgens jarenlange geruchten ook aan een eigen AR-bril.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van