8 terabit per seconde

Drukte online: record voor Amsterdams internetknooppunt

31 maart 2020 08:45 Aangepast: 31 maart 2020 08:46

Door thuiswerkers, gamers en mensen die video's kijken verbrak de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), een van de belangrijkste knooppunten voor internetverkeer in de wereld, maandagavond een record.

Voor het eerst in zijn bestaan verwerkte het Amsterdamse internetknooppunt meer dan 8 terabit per seconde aan verkeer. Dat staat gelijk aan 200 miljoen A4'tjes met tekst of 320.000 haarscherpe films.

Een internetknooppunt is de plek waar grote internetaanbieders hun netwerken aan elkaar koppelen. Wie op internet informatie opzoekt, komt via knooppunten als de AMS-IX bij de goede site terecht. Ook mensen die in de cloud werken of via streamingdiensten een film bekijken of muziek luisteren, doen dat via Amsterdam.

De Amsterdamse exchange is in 1994 van start gegaan. Het knooppunt heeft honderden leden, waaronder grote bedrijven als Microsoft, Google, Facebook, Spotify en Netflix. Het Amsterdamse knooppunt is eigenlijk verdeeld over veertien gekoppelde locaties in Amsterdam en Haarlem en op Schiphol.

Genoeg capaciteit

Het internetverkeer groeit hard, doordat we steeds meer digitale diensten en slimme apparaten gebruiken. In december ging AMS-IX voor het eerst door de grens van 7 terabit per seconde.

Grote Nederlandse internetproviders zeggen dat de capaciteit van de netwerken nog ruim voldoende is. Ook AMS-IX is goed voorbereid, aldus een woordvoerder tegen Bright. "We hebben een maximale poortcapaciteit van 34 terabit per seconde. Vroeger verdubbelde het internetverkeer per jaar, dus we hebben een overcapaciteit ingebouwd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Stijging dataverkeer in Nederland: providers 'kunnen het aan'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook, Instagram en Apple TV+ verlagen ook videokwaliteit

Meer tech-video's, volg Bright op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van