Ga naar de inhoud
Virtuele architectuur

Populaire apps tastbaar gemaakt met Lego

Legoblokjes bieden inzicht in de netwerken en apps die je dagelijks gebruikt.

Digitale netwerken worden vaak op een nietszeggende manier gevisualiseerd. Met puntjes en lijntjes die een complexe structuur vormen; google naar ‘network’ en je krijgt precies dat. Kunstenaar Jeroen van Loon en Oddstream laten zien hoe netwerken als YouTube, Whatsapp en LinkedIn eruit zien, in Lego. 

Met 4500 Legoblokjes bouwden zestien studenten Rechten, Algemene Cultuurwetenschappen en Psychologie van het Honoursprogramma aan de Radboud Universiteit in Nijmegen fysieke versies van digitale netwerken. De aan hen gestelde vraag is hoe je iets virtueels als architectuur kunt zien. Meer concreet: welke functies heeft WhatsApp als het een gebouw zou zijn, en op welke manier wordt je door dat gebouw geleid? Zo bouwden ze tastbare versies van YouTube, Tinder, Whatsapp en LinkedIn.

Begrijpelijk maken

“Door bestaande (digitale) netwerken te visualiseren krijgen deelnemers inzicht in hoe de vorm van een netwerk effect heeft op het gebruik ervan,” aldus Jeroen van Loon, die van iets digitaals omzetten in iets begrijpelijks zijn werkveld heeft gemaakt.

In de met Lieke Wouters van Oddstream ontworpen workshop gaf hij uitleg over hoe de structuur van een netwerk iets zegt over de inhoud en de rol van de gebruikers. Ter inspiratie heeft hij vast zijn in op de Utrechtse Neude neergelegde netwerk in zand laten zien.

Apps van de toekomst

Ook de toekomst werd met Lego onderzocht. Eén groep werd geïnspireerd door het coronavirus, ze bedachten een gezondheidsapp waarin te zien was wie er in je omgeving besmet was en bouwden een geel gebouw met quarantaine-kamers. Met een soort Oog van Sauron helemaal bovenaan.

Twee groepen bedachten een app waar individuen op zoek konden naar de (genetisch) perfecte partner om daar een kind mee te krijgen. Het resultaat is een zwart gebouw dat doet denken aan de broed- en kweekcentrale van Brave New World. In het blauwe gebouw kwam er gelukkig nog wel een beetje liefde bij kijken.

Weekendtip:
Jeroen van Loon brengt Fake News
Weekendtip: Kunst met digitale schermen op Screenit
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl