Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
13 verzoeken per uur

'Saoedi-Arabië volgt reizende burgers in VS via telefoondata'

30 maart 2020 11:31 Aangepast: 30 maart 2020 11:38
Beeld © AFP

Saoedi-Arabië zou systematisch zijn onderdanen bespioneren als ze naar de Verenigde Staten reizen. Dat is af te lezen uit data-verzoeken die zijn gelekt.

Dit concluderen experts in The Guardian, nadat een klokkenluider data lekte aan de Britse krant. Uit deze data is af te lezen dat het land miljoenen keren per maand navraag doet waar telefoons zich bevinden via de zogenoemde SS7-technologie.

Deze manier van informatie versturen wordt gebruikt om te zien welke roamingkosten een buitenlander moet betalen, maar tegelijkertijd stuurt het informatie mee over van waar dit signaal vandaan komt. Als dit vaak genoeg gebeurt, is in te zien waar een telefoongebruiker zich bevindt met een nauwkeurigheid van een paar honderd meter.

'Systematische spionage'

Uit de data blijkt dat Saoedi-Arabië in vier maanden tijd (van 1 november 2019 tot 1 maart 2020) 2,3 miljoen SS7-verzoeken heeft ingediend bij één Amerikaanse provider. Dit komt neer op gemiddeld 13 verzoeken per gebruiker per uur. Deze aanvragen kwamen allemaal van de drie grootste telefoonproviders van het land.

Meerdere experts zeggen tegen The Guardian dat dit niet veel anders kan zijn dan dat het land systematisch zijn eigen burgers in de VS bespioneert.

Omstreden

De SS7-technologie is al een aantal jaar omstreden, vanwege verschillende zwakheden. Eerder werd SS7 misbruikt om tweetrapsvertificatie-sms'jes te onderscheppen.

In de VS gaan al jaren stemmen op om de technologie te vervangen, maar tot dusver zonder resultaat.

Meer tech-video's, volg Bright op YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore