Ga naar de inhoud
Uitbraak volgen

'VS volgt smartphonelocaties om corona in kaart te brengen'

Trump spreekt over het coronavirus, met aan zijn zijde vicepresident Pence. Beeld © ANP

De Amerikaanse overheid zou zijn gestart met het verzamelen van locatiegegevens van burgers, om zo de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen.

Dat vertellen ingewijden aan The Wall Street Journal. Dit zou worden gedaan door landelijke overheidsinstanties, maar ook binnen kleinschaligere overheidslagen.

Techgiganten zoals Google en Facebook zeiden recent al in gesprek te zijn met de Verenigde Staten over dergelijke maatregelen. Er werd gekeken hoe de informatie geanonimiseerd kan worden, zodat locaties volgbaar zijn zonder de privacy van individuen te schenden.

De overheidsinstanties zouden de locatiegegevens inmiddels hebben bemachtigd met behulp van reclamebedrijven, die met trackingcookies gegevens van internetgebruikers in de gaten houden. Ook de Central for Disease Control and Prevention (CDC), die zich actief inzet tegen corona, heeft de informatie in handen. 

Europa wil ook

De Vererenigde Staten zijn niet de eersten die dergelijke informatie willen gebruiken om de verspreiding van het virus te volgen. Israël gebruikt op het moment software om terroristen te volgen om zieken in de gaten te houden. Daarnaast wil de Europese Unie graag geanonimiseerde informatie in handen krijgen. Nederlandse providers zijn bereid hieraan mee te werken, mits dit binnen de privacywet gebeurt.

In meerdere Europese landen worden locatiegegevens al op zo’n manier gedeeld. In Nederland nog niet: hier wil de overheid dat er onderzoek wordt gedaan, om te zien of zulke data-uitwisseling niet de privacywet schendt.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl