Onduidelijk

Videobel-app Zoom deelt stiekem data met Facebook

27 maart 2020 12:52 Aangepast: 27 maart 2020 13:30
Beeld © Bright

De iOS-versie van videobel-app Zoom blijkt gegevens over de gebruiker naar Facebook te sturen, zonder dat te melden.

De app Zoom is door zijn gebruiksgemak de afgelopen weken enorm in populariteit gegroeid. De app biedt goede videokwaliteit en maakt het starten van videogesprekken met grote groepen makkelijk.

Maar intussen stuurt de iOS-versie ook allerlei data over de gebruikers naar Facebook. Dat ontdekte Motherboard. Het delen van data gebeurt zelfs als de gebruiker geen Facebook-account heeft.

Gericht adverteren

De app vertelt Facebook wanneer gebruikers de app openen, wat voor telefoon zij gebruiken, welke provider zij hebben en op welke locatie zij zijn. Met die informatie maakt Facebook een soort digitale vingerafdruk aan, waarmee gericht op de gebruiker geadverteerd kan worden.

Zoom deelt die data via de Facebook Graph API, een app die voor sites en apps wordt gebruikt om zo'n digitale vingerafdruk te maken.

Voorwaarden

Facebook wil dat diensten duidelijk in hun privacyvoorwaarden melden dat gegevens van gebruikers worden gedeeld, Zoom doet dat niet. Privacy-activist Pat Walshe van Privacy Matters noemt de ontdekking "schokkend".

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De beste apps voor videobellen met collega's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van