Ga naar de inhoud
Tech

Door corona lopen toetsenborden voor ziekenhuizen als een trein

Een anesthesist in een Brits ziekenhuis met een volledig waterdicht siliconen toetsenbord. Beeld © Salford Royal NHS Foundation Trust

De uitbraak van het coronavirus pakt niet voor alle bedrijven slecht uit. De vraag naar speciale toetsenborden, muizen en hoezen voor de zorg is geëxplodeerd.

In één week dezelfde omzet draaien als normaal in een hele maand. En dat al drie weken op rij. Het overkomt de Europese vestiging van het Amerikaanse Man & Machine in Haarlem. Bij sommige producten van het bedrijf is zelfs sprake van een vertwintigvoudiging van de gebruikelijke weekomzet. 

Man & Machine levert speciale toetsenborden, muizen en hoezen aan onder meer ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Omzetcijfers wil het bedrijf uit concurrentie-overwegingen niet geven.

Hygiëne

In veel ziekenhuizen wordt nog gewerkt met gewone toetsenborden, maar die worden door veel verschillende mensen gebruikt.

Daarbij zijn er in ziekenhuizen meer ziektekiemen en er liggen mensen die kwetsbaarder zijn, zegt Geraldien de Louwere Schasfoort, die leiding geeft aan Man & Machine in Haarlem.

In gewone toetsenborden kunnen bacteriën en virussen blijven zitten, bijvoorbeeld tussen de toetsen. Ook hebben toetsen van een gewoon toetsenbord soms ribbeltjes om het typen makkelijker te maken, maar dat is wel lastiger schoonmaken, omdat bacteriën en virussen zich er makkelijker aan hechten, legt De Louwere Schasfoort uit.

DNB-topman
Zie ook:
DNB-topman Klaas Knot: Europese corona-aanpak nodig

Desinfecteren vs. steriliseren

De toetsenborden, muizen en hoezen die het bedrijf levert zijn veel makkelijker en beter te desinfecteren en steriliseren, zegt zij. Verder verdwijnen bij een gewoon toetsenbord de tekens op de toetsen als je het probeert te desinfecteren.

Bij desinfecteren gebruik je bijvoorbeeld alcohol, steriliseren is een uitgebreider proces waarbij alle micro-organismen worden gedood of onschadelijk worden gemaakt met behulp van stoom van meer dan 100 graden. 

Vooral buiten Nederland

Direct na het begin van de corona-uitbraak in Europa zijn de verkopen fors gestegen, aldus De Louwere Schasfoort. Vooral sinds begin maart gaat het hard. Op 6 maart betreurde Nederland het eerste slachtoffer van het coronavirus, maar daarvoor was het virus al uitgebroken in Italië.

De omzet groeit niet zozeer in Nederland, de ziekenhuizen hier hebben vaak al goede toetsenborden en muizen, vertelt ze.

"Je zag aan de vraag waar het coronavirus was uitgebroken", vertelt De Louwere Schasfoort. Aanvankelijk steeg de vraag vooral in Italië, daarna ook in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Portugal, Spanje en Duitsland.

Al snel hadden Italiaanse ziekenhuizen alle toetsenborden met een Italiaanse lay-out die er in voorraad waren gekocht. Nederlandse toetsenborden lijken het meest op Italiaanse en de voorraad daarvan werd ook heel snel gekocht.

Toetsenborden met hoes

Aangezien er toetsenborden in vele soorten en maten zijn, worden de universele toetsenbordhoezen het best verkocht. Zo'n hoes is transparant en bovendien goed te steriliseren.

Het meest hygiënisch is het kopen van een speciaal toetsenbord, aldus De Louwere Schasfoort, maar daarvan ligt de prijs een stuk hoger.

Voorraden verkocht

De vraag was de laatste tijd zo groot, dat de voorraden inmiddels grotendeels op zijn. De levering van nieuwe toetsenborden, muizen en hoezen is lastig geworden. 

Veel producten en onderdelen komen uit China en na Chinees nieuwjaar is de productie vanwege het virus niet zoals gebruikelijk herstart. En de productie is nog steeds niet terug naar normaal.

Nu worden er mondjesmaat nieuwe voorraden geleverd, mits ze al eerder waren besteld. Nieuwe bestellingen laten echter nog wel enkele weken op zich wachten, aldus De Louwere Schasfoort.

Minder vluchten

Ook het vervoer naar Nederland is lastig, omdat er minder passagiersvliegtuigen vliegen. In die toestellen wordt ook vaak vracht meegenomen, maar omdat er minder vluchten zijn, is de levering minder betrouwbaar.

Maar dat zal uiteindelijk weer goed komen, verwacht De Louwere Schasfoort. Zij gaat er bovendien vanuit dat het desinfecteren van toetsenborden in de zorg de nieuwe norm is. Ook ver nadat de uitbraak onder controle is gebracht.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl