Social distancing

App van Amsterdammer moet helpen bij social distancing

27 maart 2020 18:17 Aangepast: 27 maart 2020 18:26

Een nieuwe app moet je telefoon laten trillen als iemand binnen een straal van anderhalve meter afstand van je komt. De app wordt gemaakt door een software-ontwikkelaar die het coronavirus overleefde en zijn collega's.

Begin maart bleek de Braziliaan Renato Cardoso, die als expat in Amsterdam woont, besmet te zijn met het coronavirus. Hij ging twee weken in quarantaine, maar is inmiddels hersteld.

Cardoso werkt als software-ontwikkelaar voor het techbedrijf LTO Network. Na zijn herstel ging hij samen met zijn team aan de slag om een app te ontwikkelen die mensen moet helpen bij het houden van de voorgeschreven afstand van anderhalve meter om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Bluetooth

De app werkt op basis van bluetooth. Als iemand jou benadert en een smartphone op zak heeft met bluetooth aan staan, dan begint je smartphone te trillen zodra de persoon te dichtbij komt. Gebruikers kunnen ook grotere afstanden dan 1,5 meter instellen.

De 1point5-app toont de afstand op het scherm met een boodschap 'Bedankt voor het houden van afstand' of 'Houd alsjeblieft afstand'. Dat kun je aan de andere persoon laten zien. Volgens Cardoso is het minder ongemakkelijk om de app te tonen dan iemand te vertellen dat ze afstand moet bewaren.

Testversie

Een testversie van de Android-app is al te downloaden en de eerste testversie voor iPhones volgt binnenkort. Het is niet bekend of de app ook aanslaat als de gebruiker een smartwatch met bluetooth om zijn pols heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Videobel-app Zoom deelt stiekem data met Facebook

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

App voor checken corona-symptomen in meer regio's beschikbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore