Big Brother

Zwitserland controleert met telefoondata naleven corona-beperkingen

26 maart 2020 17:57 Aangepast: 26 maart 2020 18:47

Zwitserland controleert telefoondata van burgers om te kijken of ze zich aan de samenscholingsverboden houden. De overheid heeft telefoongegevens opgevraagd bij de provider Swisscom.

Het gaat om gegevens van 24 uur oud. De data zijn anoniem, dus het is niet mogelijk om te zien wie waar is geweest, zegt de Bundesamt für Gesundheit, de Zwitserse versie van het RIVM.

"Houden mensen zich aan de beperkingen? Zijn ze met minder mensen op pad? Zijn er plekken waar grotere groepen samenkomen? Dit wilden we controleren", stelt de overheidsinstantie. Vanwege het coronavirus is het in Zwitserland verboden om met meer dan vijf mensen tegelijk samen te komen.

Zien wie bij mensen in de buurt waren

In meerdere landen, waaronder Zuid-Korea, Singapore en Taiwan, controleren overheden de smartphonedata van coronapatiënten.

Zo kunnen ze zien wie dicht bij hen in de buurt zijn geweest. Die mensen zijn misschien ook besmet geraakt, zonder dat ze het zelf al weten.

Kritiek op plan Brussel

De Europese Commissie heeft grote Europese telecombedrijven gevraagd geanonimiseerde gegevens van mobiele apparaten te delen om de verspreiding van het coronavirus in kaart te kunnen brengen en voorspellen.

Meerdere partijen in de Tweede Kamer zijn tegen dat plan, vanwege de privacy-risico's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Kamer tegen delen telefoondata in strijd tegen corona'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Slimme ring waarschuwt zorgpersoneel voor corona-besmetting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore