Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nepnieuws tegengaan

WhatsApp voegt Google-knop voor doorgestuurde berichten toe

26 maart 2020 13:38 Aangepast: 26 maart 2020 16:30
Beeld © EPA

WhatsApp test een functie waarmee gebruikers met één druk op de knop zelf de inhoud van een doorgestuurd bericht kunnen controleren.

Dat zegt een woordvoerder van WhatsApp-moederbedrijf Facebook tegen NU.nl, nadat Android Police de functie ontdekte. "De functie wordt momenteel getest en we kijken ernaar uit de functie in de nabije toekomst uit te rollen", aldus de Facebook-woordvoerder.

De functie werkt simpel: naast een doorgestuurd WhatsApp-bericht komt een vergrootglas te staan. Als gebruikers daarop drukken wordt de inhoud van dat bericht geüpload naar Google. Op Google is te zien waar de tekst oorspronkelijk vandaan komt, zodat gebruikers de betrouwbaarheid zelf kunnen beoordelen.

Nepnieuws tegengaan

Met de functie wil WhatsApp de verspreiding van nepnieuws en desinformatie bestrijden, mede rond het coronavirus. WhatsApp-berichten zijn versleuteld, dus kan het bedrijf zelf niet zien wat gebruikers doorsturen en of dat klopt. Moederbedrijf Facebook past wel factchecks toe op openbare berichten op Facebook en Instagram.

Gebruikers zien wel al langer een melding bij doorgestuurde berichten staan. Die melding moet weken als een eerste alarmbel, zodat gebruikers de inhoud van zo'n doorgestuurd bericht met meer argwaan lezen.

Oproep

Onlangs riep WhatsApp zijn gebruikers al op om berichten over het coronavirus niet zomaar door te sturen, maar eerst zelf op betrouwbaarheid te controleren.

Gezichtsherkenning is overal: moet je je zorgen maken?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Twitter groeit hard door coronacrisis: veel nieuwe gebruikers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore