Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Crowd-power

Honderdduizenden doneren pc-rekenkracht voor corona-onderzoek

26 maart 2020 15:14 Aangepast: 26 maart 2020 15:14

Wetenschappers zetten sinds kort supercomputers in om het coronavirus te onderzoeken, maar de grootste supercomputer die het virus onderzoekt is een netwerk van honderdduizenden mensen. Zij doneren de rekenkracht van hun computer aan het Folding@home-project.

Het Folding@Home project vraagt vrijwilligers al jaren om software op hun pc installeren die ongebruikte rekenkracht doneert om simulaties te onderzoeken van hoe eiwitten zich in het menselijk lichaam 'vouwen'. Dat 'vouwen' gaat niet altijd goed en dat kan tot allerlei ziektes leiden.

Het computerproject droeg onder andere bij aan onderzoeken naar kanker, Alzheimer en Parkinson, maar heeft zich nu helemaal gestort op de strijd tegen het coronavirus.

1 exaflop

Sinds de coronacrisis is het aantal vrijwilligers dat pc-rekenkracht doneert aan het project explosief gegroeid. Projectleider Greg Bowman van Folding@home liet weten dat de toename aan vrijwilligers vorige week al 470 petaflops aan rekenkracht opleverde. Dat is veel sneller dan de snelste supercomputer IBM Summit, die maximaal 200 petaflops zou kunnen halen.

Ondertussen is de gezamenlijke rekenkracht van meer dan 400.000 pc's nog verder toegenomen. Het Folding@Home-project passeerde woensdag de exaflop-barrière, oftewel 1.000.000.000.000.000.000 berekeningen per seconde. 

Sneller resultaten opleveren

De hoop is dat Folding@home met deze rekenkracht sneller resultaten zal opleveren in de zoektocht naar een oplossing voor het coronavirus. Het project heeft door de jaren heen zo'n 200 onderzoeken gepubliceerd.

De software is hier te downloaden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

App voor checken corona-symptomen in meer regio's beschikbaar

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

App helpt artsen met juiste dosering corona-medicijnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore